A 85 éves korhatárt egyebek mellett Németh György szociológus-közgazdász javasolta, aki egy csapattal dolgozott a terven – tudta meg a kormányközeli Népszava. Németh úgy véli, javaslatuk forradalmi, s hamarosan akár a kormány elé kerülhet. A banki járadék egy adott időtartamra szóló ellátás, mely semmiféle kockázati elemet nem rejt, és örökölhető. A 85 évesnél idősebbek állami életjáradékának forrását a 85 éves koruk előtt elhunytak megmaradt nyugdíj-megtakarítására kivetett illeték fedezné, amit egy külön alapba gyűjtenének. Ebből folyósítanának számukra a korábbi banki járadékkal egyező összeget. A megoldás munkára ösztönzési hatását tekintve tökéletes – fogalmazott a nyugdíjszakértő.

Egy másik elképzelés szerint a nyugdíjkorhatártól járna életjáradék. Központilag állapítanák meg a járadék összegét, e feladatot a kormány által kinevezett biztosításmatematikus látná el. A várható élettartam szempontjából átlagos nyugdíjat lehetne folyósítani, de aki úgy érzi, hogy az átlagosnál rövidebb ideig él majd, biztosítóhoz fordulhatna, és életjáradékot vásárolhatna. Ha a biztosító magasabb nyugdíjat kínálna, mint az állam, akkor engedélyeznék neki az életjáradék vásárlását. A Pénzügyminisztérium a magánnyugdíjpénztárak rendszerének módosításáról egyeztet, a járadékszolgáltatás viszonyainak rendezését kívánják tisztázni. Németh György úgy fogalmazott: ez a kérdés nagy vitákat válthat ki, az üzleti szféra ugyanis az ügyfelek egyéni életjáradék-vásárlásában érdekelt.

Máté Levente, a Szegedi Tudományegyetem címzetes docense arról beszélt, hogy a nyugdíjkerekasztal jelenleg egy 50-100 évig fenntartható nyugdíjrendszeren dolgozik. Egyelőre hatásvizsgálatokat készítenek a szakemberek, a kormány jövő év végére várja a konkrét javaslatot. A jelenleg érvényes helyettesítési viszonyokat, érdemskálákat és mindent, ami a most érvényes nyugdíjrendszert alkotja, összehasonlítják a különféle elképzelésekkel. Egyebek mellett arra keresik a választ, a javaslatoknak milyen költségvetési vonzatuk van, miként csökkenhetne a nyugdíjteher és a helyettesítési ráták miként befolyásolják a nyugdíjalapot ahhoz képest, ha semmi sem változna. Többen támogatják az alapnyugdíj és munkanyugdíj rendszerének bevezetését. Az alapnyugdíj az időskori elszegényedést csökkentené, ezt az ellátást – szolgálati időtől függetlenül – azok kapnák, akiknek jelenleg nem jár nyugdíj. A munkanyugdíjat viszont saját megtakarításuk után utalnák az időseknek.

A szociális tárca tájékoztatása szerint a nyugdíjreform lépésein jelenleg a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (NYIKA) dolgozik, a szakemberek a rendszer működésének hosszabb távú kérdéseit elemzik. Megállapításaik adják a nyugdíjpolitikai lépések alapját, de a döntést a mindenkori kormány hozza meg.

(nepszava.hu)