A lap szerint a gáz árát részben befolyásoló importár áprilistól meredek lejtőre kerül, ezer köbméterenként 475 dolláros ár első körben 365, júliusra pedig 260 dollárra esik. (Az importárat egy titkos magyar-orosz árformula alakítja, amely a nyersolajár, és néhány, azzal együtt változó termék árát kilenc hónapos eltolással érvényesíti.)

Ugyanakkor a gáz fogyasztói árát a forint dollárhoz mért árfolyama is módosítja, márpedig az amerikai deviza az utóbbi időszakban jelentősen erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben, ezzel pedig nem elcsúsztatva, hanem azonnal kell számolniuk a gáznagykereskedőknek.

gázvita

Most a 2007-eshez képest a lakossági gáztarifa 30 százalékkal magasabb, ám ez nem tükrözi az olajár időközben bekövetkezett mélyrepülését.

Külső szemlélőknek úgy tűnhet, hogy a forint gyengülése és a kilenc hónapot csúszás ellenére is jelentős árcsökkentési nyomás tapasztalható.

A gázválság napjaiban a kormánykörökben voltak olyan hangok, amelyek szerint a lakosságot az árak magasan tartásával lehetne más energiahordozók felé terelni.

A kormánykörökben felvetődött továbbá, hogy a gáz árának csökkentését az áfa júliusra tervezett 3 százalékpontos emelésével párhuzamosan kellene végrehajtani.

A gáz nettó árát – hacsak a forint nem gyengül tovább – így ugyanannyival lehetne csökkenteni, amennyi kompenzálja az áfaemelést.

(hirado.hu/Népszabadság)