Czomba Sándor a foglalkoztatás területén elért eredményeket a 2010 utáni intézkedésekkel magyarázta, ezek ugyanis „segély helyett esélyt” kínáltak az elhelyezkedésre.

Hirdetés

Magyarország 14 éve Európa sereghajtói közé tartozott, mára viszont megközelítette a skandináv államok és Németország foglalkoztatási szintjét – mutatott rá az államtitkár.

Korábban írtuk

Az államtitkár szerint hasonló fejlődésre lenne szükség uniós szinten is, hiszen jórészt a versenyképesség alakulás is a munkaerőpiac állapotától függ. Foglalkoztatás terén valamennyi tagállamnak vannak gondjai, ezért különösen fontos lenne közös válaszokat találni a kihívásokra.

Czomba Sándor kiemelte: a képzés, az átképzés, valamint a belső munkaerőtartalékok aktivizálása jelenthet elsősorban megoldást a szakemberhiányra. Számos tagállam jelentős létszámú vendégmunkást is foglalkoztat, Magyarország viszont csak korlátozott megoldásként számít külföldi munkavállalókra, ha egy-egy területen átmenetileg nem állna rendelkezésre belföldi munkaerő kellő létszámban – tette hozzá.