Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

– A befektetési aranyról az a kép alakult ki, hogy ez a gazdagok pályája. Most mégis azt láthatjuk, hogy már kevésbé vagyonos rétegek körében is népszerű befektetési forma lett. Mit gondol, miért alakult ez így?

– Valóban az a kép alakult ki az aranyról és az aranybefektetésről, hogy arra csak a tehetősebb rétegeknek van lehetőségük, mára azonban ez kezd átalakulni. A pandémia és a 2022 februárja óta zajló külpolitikai események ráébresztették az embereket arra, hogy bármikor meginoghat egészségügyi vagy pénzügyi biztonságuk, ezért fontos megtakarításaik reálértékének megőrzése. Erre kiváló eszköz az aranybefektetés, hiszen a nemesfém globálisan egységes értéket képvisel. Május végén az arany árfolyama ráadásul elérte a történelmi 2450 dolláros csúcsot, és gazdasági válságok idején is stabil emelkedést mutat.

– Mennyire érdemes egy nem túl izmos megtakarítást aranyban tartani? Jobb ez, mint a bankszámlán őrizgetni, esetleg készpénzben?

– A kisebb összegű megtakarításokat is érdemes aranyban tartani, legyen az ékszer vagy befektetési tömb, hiszen az arany olyan eszköz, amely stabilitást biztosít azáltal, hogy hosszú távú értéket képvisel. Mindig is az értékállóság megtestesítője volt ez a nemesfém, amióta felfedezték és használják széleskörűen. Ezek közül a tulajdonságok közül a ritkasága az egyik olyan értéke, amely évezredekre visszatekintve meghatározza ezen befektetési forma biztonságát és értékállóságát. Az aranyra mondhatjuk, hogy többnyire független a többi gazdasági eszköztől, így ez a tulajdonsága jelenti a befektetések biztonságát leginkább. Ez az érték a világon mindenhol elismert és garantált, hozzájárul az arany értékstabilitásához, még olyan időkben is, amikor más piacok ingadoznak. Részben véd az infláció hatásai ellen: míg a készpénzben vagy a bankszámlán tartott megtakarítások veszíthetnek értékükből, addig az arany árfolyama többnyire növekszik ezen időszakokban. Az aranyat emellett világszerte könnyen el lehet adni, így a befektetési eszközök között egy likvid formának számít.

Korábban írtuk

– Jelenleg mennyire magas az arany ára? Kisbefektetőként mikor érdemes beszállni a vásárlásba? Bármikor mehet, vagy érdemes kivárni, míg egy kicsit esik az aranyár?

– Jelenleg történelmi csúcson van az arany ára, de időszakonként némi csökkenést is tapasztalunk ennél a nemesfémnél. Vásárlást megelőzően javasolt a folyamatos tájékozódás és a szakértői vélemény kikérése, amit fiókhálózatunkban magas szinten képviselnek kollégáink. A BÁV weboldalán minden nap friss információkat szolgáltatunk az általunk értékesített tömbök napi árfolyamáról, illetve az árfolyamok korábbi alakulása is megtekinthető itt.

– Az árfolyamkockázaton túlmenően mire érdemes még odafigyelni, ha valaki aranyat vásárolna?

– Óva intenék bárkit is attól, hogy befektetési aranytömböket ismeretlen, megbízhatatlan helyről, akár közösségi oldalakról vásároljanak. Egyre gyakrabban találkozunk hozzánk behozott, eladásra felkínált, az eredetihez megszólalásig hasonló tömbökkel, csak ezek hamisak. A mindennapjaink és családunk biztonságát nyújtó, a jövőt garantáló befektetési tömböket csak olyan helyről érdemes vásárolni, ahol valamiféle visszavásárlási garancia és egyéb szolgáltatás kötődik a megvásárolt tömbökhöz. A BÁV Zrt. azon kívül, hogy minőségi és megbízható tömböket értékesít, minden esetben garantálja ezek visszavásárlását is. Emellett záloghitelt is vehet fel rá tulajdonosa.

– Aranytömbök, ékszerarany vagy aukción szereplő arany ékszerek? – Mibe érdemes befektetni?

– Az aranytömb befektetés számos előnnyel jár: a befektetési aranytömb ÁFA-mentes, tehát nem terheli külön adó az értékesítésnél. Minden esetben az aktuális napi világpiaci ár alapján történik egy uncia árának a megállapítása, tehát a világon mindenhol ugyanazt az értéket képviseli. Kis helyen elfér, könnyen szállítható és világszerte egyszerűen eladható, így likvid (könnyen pénzzé tehető) befektetési eszköznek számít. Ezzel szemben az ékszerek grammonkénti árát fazondíj és ÁFA is növeli. Eladáskor a kisebb értékűeket törtarany áron lehet értékesíteni, amit a viselés utáni állapot is befolyásol. A nagyobb értékű, drágaköves ékszereket aukción érdemes eladni, ami viszont időigényes folyamat.

– Az aranyon túl mibe fektetnek be előszeretettel a magyarok, egyáltalán mennyire népes azok tábora, aki az inflációval sújtott évek után van erre keretük?

– A BÁV ART nemrég készített egy átfogó felmérést, mely a magyar lakosság műtárgypiacról, műtárgyak hozamáról alkotott képét, illetve megtakarítási szokásait és befektetési hajlandóságát vizsgálta. A műtárgybefektetési index szerint a válaszadók többsége anyagi helyzetének javulásáról számolt be az elmúlt két évben, és egyre többeknek van megtakarítása is. Jelentősen nőtt a befektetési hajlandóság is: a válaszadók több mint fele befektetné a pénzét, ha 1 millió forint extra bevételhez jutna. A BÁV ART műtárgybefektetési indexe szerint az elmúlt négy évben az arany ékszerek és a műtárgyak népszerűsége folyamatosan növekedett. A megvásárolni kívánt tárgyak körében idén először átvették az ékszerek a vezetést a festmények előtt, és nőtt az órák népszerűsége is. A válaszadók 59 százaléka leginkább ékszert, 53 százalékuk festményt, 34 százalékuk pedig órát vásárolna. 80 százalékuk úgy véli, hogy ezek az értéktárgyak az elkövetkező öt évben legalább az infláció mértékével növelik majd az értéküket, míg több mint 40 százalékuk infláció feletti hozamot remél. Ezzel szemben a hagyományos befektetések, mint az ingatlan, részvény és kötvény stagnáltak vagy veszítettek vonzerejükből.