Kiemelték, a program jóvoltából a következő években országszerte több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános e-töltőállomások. A kezdeményezés a napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítésére is ösztönöz a fővároson kívül, elsősorban a hálózat fehér foltjaiban.

Hirdetés

Az induló pályázat célja az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. A kiíráson elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások juthatnak többletforráshoz. A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások bármelyik településén. E helység kiválasztására egy technikai felhívás szolgál majd, amelyre első körben 2024. október 14. és 21. között lehet jelentkezni – tájékoztatott a tárca.

Részletezték, hogy vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben maximum 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás például abban az esetben adható, ha a tervezett töltőállomás a felhívásban felsorolt, előnyben részesített járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét is – tették hozzá.

Korábban írtuk

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének fő szabály szerinti határideje a szerződéskötéstől számított három év. A beruházások közelebb visznek az országos lefedettség eléréséhez, ezzel kényelmesebben használhatóvá és vonzóbbá teszik a tiszta és csendes zöldautókat.

Az EM hangsúlyozta, a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések előmozdítják a gazdasági növekedés helyreállítását, a versenyképesség megerősítését. Az elektromos autózás térnyerésének is köszönhető, hogy a korábbi folyamatos növekedéssel szemben az előzetes adatok szerint tavaly 11 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a hazai közlekedésben – jegyezték meg.

A kormány az új programmal megduplázza a szektor zöldítésére, az elektromobilitás terjedésére fordítható pályázati forrásokat. A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. A 30 milliárd forintos keretösszeg egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár 4 millió forintot is fedezhet. Mostanáig közel 4600 gépkocsi beszerzéséhez igényeltek a cégek összesen 17,7 milliárd forintot. Az új pályázattal együtt a különböző kormányzati programok már összesen 260 milliárd forint értékben ösztönzik zöldenergia termelésére és tárolására a magyar családokat és vállalkozásokat – olvasható a közleményben.