A költségvetés ellen tüntettek az önkormányzatok néhány hete. A fideszes városvezetők azért tiltakoztak, mert az ideihez képest 8 százalékkal kisebb támogatás szerepel a költségvetésben.

A fideszes városvezetők azt mondták, nem tudnak hol spórolni, ezért szerintük veszélybe kerülhet az oktatás és az egészségügy is.

A költségvetésen pedig nem változtattak, azaz 2010-ben összességében hetven milliárd forinttal kevesebb jut az önkormányzatoknak, ahogy kevesebb pénz jut a közösségi közlekedésre is – 40 milliárd forinttal. De olyan terület is lesz, ahova több jut. Így például 7 milliárd forinttal több pénzt kap majd a rendőrség, és 117 milliárd forintot szán a kormány az Út a munkához programra. Ez 20 milliárd forinttal több, mint idén. A miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetés az adócsökkentésről, a biztonságról és a munkáról szól.

„Ez a költségvetés kijelöli számunkra azt az utat, amit felrúgni a jövő elárulása volna. A jövő elárulása volna, mondom még egyszer és hangsúlyosan, mert aki letér erről az útról, az a felelős növekedés és a biztos gyarapodás útját hagyja el” – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök.

A Fidesz úgy véli, hogy a büdzsé tervezete alkalmatlan az ország problémáinak kezelésére. Navracsics Tibor szerint Magyarország sereghajtó a régióban.

„Ön többször hivatkozott arra, hogy Ön szerint már éllovasok vagyunk a térségben, nézzük meg. Valóban éllovasok vagyunk a munkanélküliség tekintetében, hiszen 10,4 százalékos a munkanélküliség” – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Az SZDSZ frakcióvezetője a költségvetésről szólva azt mondta, hogy a kormány 1200 milliárd forintnyi kiadást faragott le, ami az elmúlt 14 év legjelentősebb költségcsökkentése.

Költségvetésről a rendszerváltás óta nem tárgyalt olyan hamar az Országgyűlés, mint idén.

(RTL Híradó)