A pénzpiacok szigorúbb ellenőrzésében állapodtak meg a berlini gazdasági csúcs résztvevői. Az Európai Unió legfejlettebb országainak állam- és kormányfői találkozóján elfogadott záródokumentum a hitelminősítő intézetek és a fedezeti alapok erőteljesebb ellenőrzését sürgeti, és határozott fellépést szorgalmaz az adóparadicsomok ügyében is. A nyilatkozat szerint kivétel nélkül meg kell vizsgálni minden pénzügyi piacot, terméket és résztvevőt, tekintet nélkül azok bejegyzési helyére. A rendkívüli válságértekezletet Merkel német kancellár hívta össze az áprilisi, londoni G20-as csúcs előkészítésére.

A jelekből ítélve siker koronázta a berlini szupercsúcsot, amelyet Angela Merkel német kancellár hívott össze a pénzügyi világválság kezelése, és a hasonló katasztrófák jövőbeni elkerülése érdekében. A házigazda, Angela Merkel éppúgy, mint minden más résztvevő, határozott hangon tett ígéretet, hogy történelmileg példátlan ellenőrzés alá vetik a kormányok a pénzpiacokat, és harcot hirdetnek az adócsalások és az adócsalást elősegítő országok ellen.

Az EU legerősebb államai, valamint az Európai Uniós központ és az Európai Központi Bank vezetőit hívta meg néhány órás tanácskozásra Berlinbe a német kormányfő, és a jelek szerint 3 óra alatt sikerült tető alá hozniuk egy dokumentumot arról, hogy a jövőbeli pénzügyi katasztrófák elkerülése végett állami elszámoltatásnak kell kitenni ezentúl mind a nemzeti, mind a nemzetközi pénzpiacot és azok résztvevőit, a bankokat és a spekulációkra épült befektetési alapokat.

A máris nagyon sikeresnek minősített berlini szuper csúcstalálkozó másik eredménye, hogy büntető intézkedéseket helyeztek kilátásba az ún. adóparadicsomok és általában az olyan országok ellen, amelyek banki törvényei arra sarkallják a külföldieket, hogy adómegtakarítások végett hozzájuk juttassák el jövedelmeiket különböző vállalatok, illetve magánszemélyek. Ilyen országnak számít német megközelítésben többek között Svájc vagy Lichtenstein is.

A berlini csúcstalálkozón elfogadott dokumentumban olyan megfogalmazás is szerepel, hogy ellenőrzés alá kell vonni a bankárok (értsd: magánbankok menedzsereinek) juttatásait, korlátok közé kell szorítani ezeket a jövedelmeket. A harmadik mondanivaló Berlinből, hogy a világgazdasági válságra a leghelytelenebb válasz, ha az államok saját gazdaságuk érdekében védő intézkedéseket hoznak, mert az csak mások kárára történhet. Ez a protekcionizmus ugyanis a gazdasági háborúk melegágya.

(MR)