Hatszoros árkülönbség is volt novemberben annak a 33 európai fővárosnak a bruttó lakossági végfelhasználói áramára között, amelyet a finnországi VaasaETT megvizsgált a magyar és az osztrák energiahatóság megbízásából. Magyarország szempontjából az az elsődleges, hogy – tartva a hosszabb ideje megszerzett pozíciót – az ár Budapesten volt a legalacsonyabb uniós összevetésben. A hónap első napjára kimutatott kilowattóránként 9,56 eurócent az átlagosnak a harmadát sem érte el. Az európai fővárosok harmadában háromszor vagy négyszer is drágább volt a lakossági áram, mint Budapesten.

Hirdetés

A hazai áramrezsi alacsonyan tartását segíti egy december 1-jén közzétett kormányrendelet is.

Eszerint a 2024. január 1. és 2024. december 31. közötti villamos energia rendszerhasználati díjakat úgy kell megállapítani, hogy amiatt nem nőhet a lakossági áramfogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díj.

Az említett hatszoros árkülönbség a dublini 44,28 eurócentes és a nem uniós kijevi 6,73 eurócent között jelentkezett. Kijevben körülbelül a harmadával volt olcsóbb az áram, mint Budapesten, nagyjából ez volt az arány az elmúlt hónapokban is. A többségénél szintén jóval kisebb volt az egységár Oslóban (9,87 eurócent), Podgoricában (10,46 eurócent) és Belgrádban (10,48 eurócent). A kelet-közép-európai országokban általában is alacsonyabb a tarifa, mint a többi országban, ez alól novemberben Prága, Riga és Tallinn volt kivétel.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk