Hirdetés

Március közepétől a harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a tíz százalékot. Ezzel a módszerrel kíván véget vetni a kormány az élelmiszerek túlárazásának. Csak az elmúlt időszakban a tojás esetében az árrés negyven százalék, a vaj és a tejföl esetén pedig több mint nyolcvan százalék volt – jelentette ki keddi Facebook-videójában Orbán Viktor miniszterelnök, elfogadhatatlannak nevezve a havi szinten is jól érzékelhető élelmiszer-drágulást. Lényegében jön tehát a haszonárstop.

– Az árrés az értékesítési és a beszerzési ár különbsége, azaz a közötti eltérés, hogy mennyiért adja és hogy mennyiért veszi az adott kereskedő a terméket. Ezt nézhetjük különbségként vagy hányadosként egyaránt, fontos viszont, hogy a bruttó/nettó értékesítési árat a bruttó/nettó beszerzési árral vessük össze – ismertette a Magyar Nemzet megkeresésére Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza a számítási módot.

A kereskedők az árrésből fedezik a működési költségeket (munkabér, rezsi, karbantartások), az adókat, illetve ebből termelik ki a profitot is. Ez az, aminek a mértékéből vissza kíván venni a kabinet, mintegy haszonárstopot bevezetve.

– Az árrés szabályozás betartása többnyire nyomon követhető – derül ki Regős Gábor válaszaiból. Az értékesítési ár ugyanis könnyen megfigyelhető, hiszen ezzel a vásárlók is közvetlenül találkoznak, ezt a hatóság is ellenőrizni tudja. Ami egy fokkal nehezebb kérdés, az a beszerzési ár. Erről a szállítói számlákon van információ, illetve értelemszerűen létezik szerződés, amely az árat tartalmazza vagy az azt meghatározó képletet definiálja – így tehát ez is visszakövethető. Nehézség ott fordulhat elő, ha a polcon „kétféle” beszerzési árú termék van – az első szállítmány beszerzési ára olcsóbb, a másodiké drágább például. Hiszen ilyenkor két különböző ár lehetne érvényben, azaz így gondoskodni kell arról, hogy a különböző árú szállítmányok külön kerüljenek ki.

Egy másik – és sokkal egyszerűbb – módszer lehet ugyanakkor, ha az adott időszaki beszerzések és értékesítések összességét vetik össze az ellenőrzés során – itt persze lehet egy kisebb csúszás a beszerzés és az értékesítés ideje között.

A teljes cikk ITT olvasható.

A harminc alapvető, az intézkedéssel érintett élelmiszer a következő: csirkemellfilé, csirkecomb, csirke far-hát, egész csirke, pulykamellfilé, UHT tej (1,5, 2,8%), ESL tej (1,5, 2,8%), étolaj, margarin, sertészsír, vaj, finomliszt, rétesliszt, késői burgonya, kristálycukor, sertéscomb, sértésoldalas, sertéstarja, tojás, tejföl, trappista sajt, tehéntúró, natúr és gyümölcsjoghurt, fokhagyma, párizsi

A részletekért kattintson IDE!