A Csöcsiang tartomány kereskedelmi minisztériuma által szervezett tanácskozáson az államtitkár kiemelte: 2010-ben a kormány meghirdette a keleti-nyitás politikáját, amely a keleti térség vezető országaival, köztük első helyen Kínával épített politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokat, és azok átfogó fejlesztését célozza.

Hirdetés

Hozzátette: már 18 jelentős kétoldalú megállapodást kötöttek, az országok közötti partneri kapcsolat folyamatosan erősödik, és mindkét fél számára egyre gyümölcsözőbb.

A két állam közti kereskedelem értéke 3-ról 12 milliárd dollárra emelkedett, ezzel Kína az EU-n kívül Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere lett, emellett Kína a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) legjelentősebb forrásává vált – mutatott rá.

Kifejtette, hogy Kína és Magyarország közötti folyamatosan erősödő együttműködés jelei a pénzpiacok területén is megmutatkoznak, a Bank of China, a China Development Bank, és a China Construction Bank egyaránt képviselettel működik Magyarországon. Fontos szerepet töltenek be az ország gazdaságában, a kínai-magyar üzleti kapcsolatok mélyítésében.

Korábban írtuk

A további sikerek érdekében folytatni kell a kapcsolatok erősítését, példaként említette az elektromos járművek területét. Az „Egy övezet-egy út” kezdeményezés keretében megvalósuló Budapest-Belgrád vasútvonallal a teherforgalom leggyorsabb közlekedési folyosója jön létre. Hangsúlyosan jelenik meg az együttműködésben az e-kereskedelem kibővítése is – mondta.

Megjegyezte, hogy jelentős kínai beruházások vannak folyamatban, főként az elektromobilitás területén.

Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: az elmúlt időszakban 6400 milliárd forint értékben valósultak és valósulnak meg kínai beruházások, több mint 30 ezer munkahelyet teremtve Magyarországon, a legfejlettebb technológiai színvonalon. A keleti-nyitás politikájának számos eredménye közé sorolta, hogy 50 százalékkal bővült a külkereskedelmi forgalom Csöcsiang tartománnyal. Tájékoztatása szerint júniustól pedig már heti 19 közvetlen légi járat fog közlekedni Magyarország és Kína között, ami másfélszer több a járvány előttinél

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy idén van a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója, a két ország gazdasági, politikai, kulturális kapcsolatai sosem voltak ilyen szorosak, mint most. Kína a legfontosabb partnere az EU-n kívül Magyarországnak, amely fontos kereskedelmi-logisztikai központ Kína számára – mondta.