Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az exportár 196,46 forint/kilogramm volt 2025 februárjában, ez az előző havihoz képest 1 százalékkal alacsonyabb, míg az előző év azonos hónapjának kiviteli árát 26 százalékkal haladta meg. A kiviteli ár így 6 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 15 százalékkal csökkent idén februárban az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A feldolgozói értékesítési árakban eközben a januári adatokhoz képest inkább a csökkenés volt a jellemző – mindez még a hatósági árrésstop bevezetése előtt.

A főbb termékek közül a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej feldolgozói értékesítési ára ugyan 1 százalékkal nőtt, de

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé stagnált,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé és a tejfölé 1-1
  • a trappista sajté 2,
  • a gyümölcsös joghurté és az adagolt vajé pedig 3-3 százalékkal csökkent.

A fogyasztói árakban az adagolt vajnál 3, a trappista tömbsajtnál pedig 2 százalék februári áremelkedést figyelt meg a KSH, miközben a 12 százalék zsírtartalmú tejfölé és a gyümölcsös joghurté stagnált, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl pedig 2, az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tejé 3, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- és dobozos UHT-tejé pedig egyaránt 4 százalékkal csökkent. Az adatokból az látszik, hogy ez ugyan az árrésstop bevezetése előtt volt, de a kormányzati kommunikáció némileg hatott a kiskereskedelmi láncok árképzésére.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.