Ez a hét vállalat jelenleg olcsóbban vásárolhat áramot, mit bárki más az országban – jelentette ki a politikus, majd hozzátette, hogy ez akár egy egyszerű gazdasági hír is lehetne, ha közben nem tudnánk azt, hogy mindenki egyre drágábban kapja az áramot, kivéve ez a hét kivételezett cég.

Emlékeztetett arra a képviselő, hogy 2006 óta mintegy 56 százalékkal emelkedett az energia ára. Közben a családok egyre rosszabb körülmények között élnek, a kisvállalkozások pedig mind nehezebb helyzetbe kerülnek a növekvő költségek miatt. Sok család már nem tudja kifizetni a hó végén a számláit, a kis- és középvállalkozások pedig sorban mennek csődbe – mutatott rá Fónagy János.

Visszás az, ahogyan Gyurcsány Ferenc viselkedik: állandóan a közteherviselés fontosságáról beszél, a megszorítások miatt folyamatosan az emberek megértését kéri, s mindeközben az MVM és a Miniszterelnöki Hivatal segítségével másik hat cég mellett a sajátját is ilyen jelentős támogatáshoz juttatja – jegyezte meg a képviselő.

A Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cég, a Motim ugyanis – a többi céggel egyetemben – közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatalban lobbizott az olcsóbb áramért.

Az említett cégek az MVM-mel kötött megállapodás értelmében négy euróval olcsóbban fognak hozzájutni az áramhoz, mit más fogyasztók, így a számukra biztosított energiakedvezmény mértéke meghaladhatja az 1,5 milliárd forintot. Ez azt jelenti – hívta fel a figyelmet Fónagy János -, hogy ekkora bevételvesztésre kell a Magyar Villamos Műveknek számítania, amit minden bizonnyal a többi fogyasztóval, vagyis az állampolgárokkal és a kisvállalkozókkal fognak megfizettetni.

Így az a helyzet állt elő, hogy amikor mindenki egyre többet fizet az áramért, akkor hét cég olyan megállapodást köt az MVM-mel, ami számukra kb. 1,5 milliárd forintnyi megtakarítást fog eredményezni – hangsúlyozta a fideszes politikus -, melynek segítségével egyre nagyobb lesz a pluszbevételük, melynek következtében igazságtalan előnyökhöz jutnak hozzá a többi céggel szemben – olvasható a Fidesz honlapján.

Fónagy János felszólította Gyurcsány Ferencet: adjon számot arról, hogy miként lehetséges az, hogy amikor az embereknek egyre többet kell fizetniük az áramért, akkor néhány cégnek – köztük az ő vállalatának is – sikerült elérnie, hogy jóval olcsóbban jusson az energiához.

(hirtv.hu)