Gyürk András közölte, az Európai Bizottság által az energiaunió helyzetéről szóló nemrég nyilvánosságra hozott éves jelentés bizonyítja a magyar energiapolitika sikerét, és egyértelműen mutatja Brüsszel kudarcos szankciós politikájának gyakorlati következményeit.

Hirdetés

Elmondta, a jelentés szerint az európai energiaszegénység rekordméretűre nőtt: 2022-ben majdnem minden tizedik európai család nem tudta otthonát megfelelő mértékben felfűteni. A Magyarországot jogosan megillető uniós források visszatartása és a rezsicsökkentés megszüntetésére irányuló erősödő brüsszeli nyomásgyakorlás ellenére Magyarországon ez az arány csupán 4,7 százalék – tájékoztatott a politikus, majd kiemelte: ez jelentős csökkenés a 2002 és 2010 között a Gyurcsány-korszak idején mért 15-20 százalékos szinthez képest.

Gyürk András figyelemreméltónak nevezete, hogy az Európai Bizottság kimutatása szerint Németországban az energiaszegénység mértéke jelenleg 6,6 százalék, Franciaországban 10,9 százalék, Romániában pedig 15,2 százalék.

A dokumentum szerint továbbá, míg az Európai Unióban átlagosan a polgárok 9,3 százalékának okoz nehézséget otthona megfelelő mértékű felfűtése, Magyarországon ez az érték az uniós átlagnál 50 százalékkal alacsonyabb – tájékoztatott.

Kijelentette: a tények azonban nem akadályozzák Brüsszelt abban, hogy továbbra is a rezsicsökkentés megszüntetését követelje Magyarországtól, ami – mint kiemelte – egy újabb abszurd brüsszeli javaslat, az uniós bizottság követeléseinek létjogosultságát saját adatai cáfolják meg.

„A lakosság védelme a magas energiaáraktól és ezek következményeitől a nemzeti szuverenitás szerves része. Ezért határozottan nemet mondunk Brüsszel újabb tagállami szuverenitást semmibe vevő törekvéseire, és továbbra is kiállunk a rezsicsökkentés mellett” – tette hozzá Gyürk András.

Korábban írtuk