Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar – így a baromfiágazat – legfontosabb feladata, hogy megfelelő mennyiségű, minőségű, biztonságos, megfizethető és környezeti szempontból is fenntartható élelmiszerekkel lássa el a fogyasztókat. Mindezt sérthetik azok a javaslatok, amelyeket az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya tartalmaz. A hivatal dokumentuma a csirkék és a tojótyúkok állatjóléti feltételeivel kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat az Európai Bizottság számára. 

A Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az EFSA-ajánlások kizárólag állatjóléti szempontokat vesznek figyelembe, de a súlyos környezetvédelmi, gazdasági és szociális következményekkel nem számolnak.

Az EFSA-tanulmány súlyos anomáliáira az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) is felhívta a figyelmet. 

Az EFSA például a brojlercsirkék állománysűrűségét drasztikusan, irreális szigorral csökkentené.

Az ajánlás több mint 70 százalékkal csökkentené a jelenlegi értéket, ami az állattartásban fenntarthatatlan gazdálkodási feltételeket teremtene. Az AVEC megállapításai szerint az EFSA-tanulmány – például az EU-konform ketreces rendszer betiltásával – hasonlóan fenntarthatatlan helyzetet idézhet elő a tojástermelésben is.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk