Előadásában kiemelte, hogy a negyven százalék körüli primer földgáz felhasználás, melynek nyolcvan százaléka importból származik, ellátásbiztonsági és politikai kockázatokat hordoz magában. Középtávon, az ismertetett kockázatok ellenére sem mondhat le az ország a földgáz használatról, hiszen fajlagos szennyezőanyag kibocsátása kedvezőnek mondható, viszonylag alacsonyak a külső költségei, és felhasználásában nagy rugalmasság tapasztalható. Az energiaátalakítás hatékonyságának, és a kapcsolt energiatermelés részesedésének növelése azonban már rövidtávon sem kerülhető meg – hangsúlyozta Bencsik.

Az ország külső függésének enyhítése érdekében a háztartásokra és az intézményi körre vonatkozóan a jelenleginél nagyobb áteresztőképességű épületkorszerűsítési programra van szükség. Elengedhetetlen a beszerzési források diverzifikációja, a kereskedelmi lehetőségek bővítése, melynek alapját képezi a közép-európai hálózat összekapcsolásának megvalósítása. A Fidesz szakpolitikusa szerint szorgalmazni kell a primer energiahordozók európai közös piacának kialakítását is.

Miután a hazai gázszállító és tározó rendszer alkalmassá vált az átmeneti beszerzési krízishelyzetek kezelésére, a továbbiakban nagyobb figyelmet szentelhetünk külső kapcsolataink építésére is. Geopolitikai helyzetünkből fakadóan elsődleges stratégiai cél a közreműködői szerep kialakítása a gáz európai fogyasztókhoz történő eljuttatásában. Bencsik szerint Magyarország hídszerepet tölthet be a nyugat és kelet-délkelet európai országok között az energetika területén.