Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)
Hirdetés

Éves miniszteri meghallgatásán Palkovics László kiemelte, a gazdasággal kapcsolatos fenntarthatóság megvalósítása érdekében egyebek közt zajlik a hazai kutatás-fejlesztési-innovációs rendszer struktúraváltása, a kijelölt kulcsiparágak, így az élelmiszergazdaság, az építésgazdaság, a kreatív ipar és az egészségipar tovább fejlesztése.

Hozzátette: a vállalati fenntarthatóságot teremti meg a magyar tulajdonú, nagy számú kis és közepes vállalat erősítése, amit a tárca kkv-stratégiája is segíti.

Komoly kihívást jelent a közlekedési rendszerek, a mobilitás fenntarthatóságának megteremtése, az urbanizáció erősödésével az emisszió- és balesetmentes, stabil városi közlekedés működésének biztosítása, az épített közlekedési infrastruktúra jobb kihasználása, a járművek hajtásrendszerének környezetbarát kialakítása – sorolta a miniszter.

Palkovics László szólt arról is, hogy munkájuk fontos eleme a minőségi közösségi közekedés továbbfejlesztése, ennek alapvető eleme a vasút gerinchálózata.

Az energetikai területet érintve Palkovics László beszámolt arról, hogy a fogyasztót helyezik a középpontba a tiszta, okos, megfizethető energia megteremtésében, és fontosnak nevezte az energiaellátás biztonságát, az energiaszektor klímabarát átalakítását.

A tiszta ország stratégia kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a körforgásos gazdaság megteremtése gazdasági racionalitás, és fontosnak tartja a hulladékgazdálkodás kérdésének megoldását.

Képviselői kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, hogy jövőre elkészül a tárca fenntarthatósági stratégiája.

A Mátrai Erőmű bezárásával kapcsolatos felvetésre válaszában úgy fogalmazott a miniszter, hogy nem lenne jó megoldás a bezárás, helyette technológiai átalakítást kell végrehajtani, hiszen a létesítménynek fontos szerepe van az energiarendszerben és a foglalkoztatásban.

Ugyancsak képviselői kérdésre válaszolva Palkovics László elmondta, támogatná a klíma tantárgy iskolai bevezetését.