Az elmúlt héten a nemzetközi piaci hangulat romlása miatt estek az olajárak, ami hatással volt a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésáraira is. Előbbi árfolyama 5, míg a dízel üzemanyag ára 8,5 százalékkal csökkent dollárban számolva. Mivel az amerikai deviza enyhén erősödött a magyar fizetőeszközzel szemben, ezért forinttal kicsit mérsékeltebb lesz az árcsökkenés, de még így is várhatóan 4-5 forinttal lesz olcsóbb az üzemanyag szerdától. Barát Szabolcs, a Portfólió.hu elemzője az utazási szezon kezdete ellenére sem számít arra, hogy nyáron drágulnának az üzemanyagok.

– Márciustól június végéig nagyon pozitív hangulat uralkodott, és ez az olaj piacára is rányomta bélyegét. A befektetők elsősorban arra számítottak, hogy lassan vége a recessziónak, ami az olajkereslet növekedésével járt, és ez felhajtotta az olajárakat. Ezzel párhuzamosan a benzin- és gázolajárak is emelkedtek, ugyanakkor kicsit túllőttek az árfolyamok a megengedetten, a reálison, úgyhogy az elmúlt hetekben csökkenő tendencia vette kezdetét, és várhatóan folytatódik a következő hetekben is.

Az elemző szerint a gázolaj ára tovább csökkenhet a benzinhez képest. Ez azzal magyarázható, hogy az utazási szezonban a benzin iránti kereslet jelentősen emelkedik, míg a fuvarozásban és a mezőgazdaságban használt gázolaj kereslete a globális recesszió és a szabadságok miatt csökken. Fél éve még szinte azonos áron lehetett kapni a két üzemanyagot.

(Krónika)