A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – tette hozzá a jelentés.

Hirdetés

2024 januárjában az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A rezsivédelemmel összefüggésben a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációja a szokott ütemben megtörtént januárban. A közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 2024 január végéig 181,3 milliárd forintot tettek ki, amely 8,3 milliárd forinttal magasabb a megelőző év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

2023-ban Magyarország az Európai Bizottság igazságügyi reformra vonatkozó feltételeit maradéktalanul teljesítette. Ennek eredményeként az uniós bevételek 2024. januárban (226,0 milliárd forint) több mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint 2023. januárban (34,6 milliárd forint).

Korábban írtuk

Januárban a kormány 6 százalékkal emelte a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat. Így meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

„Nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordítottunk január végéig”

– írta a gyorstájékoztatóban a PM.

Az államháztartás központi alrendszerének 2024. január végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját február 22-én adja ki a Pénzügyminisztérium.