Fotó: humphery/Shutterstock.com
Hirdetés

A közgazdász professzor az interjúban úgy érvelt, hogy amit az Egyesült Államok „kockázatcsökkentésnek” nevez, azt pontosabban „féken tartásként” lehetne definiálni. Szerinte az Egyesült Államok kísérletei, hogy kereskedelmi és technológiai akadályok felállításával lassítsa Kína növekedését eleve „kudarcra vannak ítélve”.

„Kína túl nagy, túl fejlett technológiailag, és túlságosan összefonódott a világgazdasággal – beleértve az amerikai gazdaságot is – ahhoz, hogy az Egyesült Államok képes legyen megfékezni – mondta Sachs.

A nyugati médiának a globális infrastruktúra fejlesztésére tett kínai kezdeményezésekkel szembeni gyakran szkeptikus hozzáállását kommentálva a neves amerikai közgazdász az Új Selyemút (Belt and Road Initiative, BRI) példáját hozta fel, a win-win gondolkodást tükröző jelentős, rendkívül pozitív kezdeményezésnek nevezve azt.

”A BRI segíti a partnerországokat a XXI. századi zöld, digitális, összekapcsolt infrastruktúra kiépítésében, mint például az 5G, a gyorsvasút és a hosszú távú zöld energiaátvitel. A BRI emellett támogatja Kína exportját is ezekben a csúcstechnológiás, alacsony költségű infrastrukturális projektekben„ – mondta.

Korábban írtuk

Kínát nem lehet más, például latin-amerikai fejlődő országokhoz hasonlítani, mivel nem esett a középső jövedelmi rétegek hiányának a csapdájába. Kínában azért nincs ”közepes jövedelmi csapda„ – mondta – mert az ország gazdasága jelentős technológiai dinamizmust mutat.

”A közepes jövedelmi csapda, akárcsak Latin-Amerikában, a technológiai dinamizmus hiányából ered. Kína viszont technológiailag nagyon dinamikus„ – fejtette ki.