Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar közúti fuvarozók versenyképességének további erősítésére stratégiai megállapodást kötött a Mol Magyarország és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kedden Budapesten.

A magyar közúti fuvarozók versenyképességének további erősítésére stratégiai megállapodást kötött a Mol Magyarország és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) kedden Budapesten.

A dokumentumot Wáberer György, az MKFE elnöke, miniszterelnöki megbízott és Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója írta alá.

A stratégiai megállapodás alapján a kártyás üzemanyag értékesítés területén megvalósított együttműködés mellett a felek közösen lépnek fel az európai szintű sofőrképzés támogatása, a biztonságos vezetés feltételeinek javítása, a katasztrófavédelmi helyzetekben történő koordináció, a fenntarthatósági stratégia közös alapjainak megfogalmazása területén.

Wáberer György az aláírást megelőzően hangsúlyozta, hogy tíz éve tartó eredményes együttműködést emelnek stratégiai szintre. A tíz éve töretlen együttműködéssel sikerült javítani a magyar közúti fuvarozók versenyképességét, az MKFE-tagok a lehető legkedvezményesebben tudnak tankolni a hazai Mol töltőállomásokon. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a magyar kamionosok inkább idehaza tankoljanak, az elmúlt tíz évben 800 millió liter gázolajat tankoltak az MKFE-tagok kedvezményesen az együttműködés révén – ismertette az MKFE elnöke.

Fasimon Sándor hangsúlyozta, a tíz évvel ezelőtt még évi 10 millió liter üzemanyag felhasználással számoltak, az idén a kedvezményes üzemanyag tankolással 100 millió liter gázolaj fogyhat, ez is mutatja, hogy a magyar gazdaság legnagyobb szereplői együttműködésével sokat lehet tenni a versenyképesség javításáért.

A stratégia megállapodás társadalmi felelősségvállalást is tükröz – mutatott rá a Mol igazgatója, egyebek közt példaként említette, hogy fuvarozókkal konzultálva alakítják ki a töltőállomásokon a kamionosoknak kedvező módon szociális, higiénés és pihenési feltételeket.

A stratégiai megállapodásról kiadott tájékoztatás szerint a már meglévő üzemanyag-kártyás szerződés értelmében a Mol a dízel üzemanyag árából adott legjobb értékesítési és szolgáltatási feltételekkel támogatja az MKFE által képviselt 25 ezer kamiont és mintegy 1250 autóbuszt üzemeltető magyar vállalkozások versenyképességét. A Mol az üzemanyag-értékesítésből befolyt összegek egy bizonyos részét az MKFE önkéntes segélyező alapítvány támogatására fordítja.

(MTI)