Fotó: ShutterStock/smspsy
Hirdetés

Már csak két hét van hátra június 3-ig, a tervek szerint ekkor fog elrajtolni a kormány régóta várt otthonfelújítási programja. Röviden összefoglalva: energetikai célú felújításokhoz lehet majd igényelni vissza nem térítendő támogatást és kamattámogatott hitelt. Azt, hogy milyen arányban, az ingatlan járásában élők átlagjövedelme határozza meg, ami alapján az összeg 2,5-3,5 millió forint között mozog. Vagyis minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz a vissza nem térítendő támogatás összege, és magasabb a hitelösszeg. Ha azonban az igénylő jövedelme egy meghatározott szint alatt van, akkor az ingatlan helyétől függetlenül a legmagasabb arányú vissza nem térítendő támogatást kapja.

A támogatási program érdekessége, hogy ezúttal az előző lakásfelújítási támogatástól eltérően a jelentkezésnek semmilyen formában nem feltétele a gyermeknevelés vagy -vállalás. Mindössze annyi megkötés van, hogy a felújítandó egy- vagy többlakásos családi háznak 1991 előtt kellett épülnie. Fontos feltétel még, hogy a munkálatok végén 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, és ezt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Az elvárások tehát nem bonyolultak, de az igényléskor akár egy-egy apróságon is el lehet hasalni, ezért a Demokrata szakértő segítségével összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amit nem árt még az igénylés előtt alaposan átnézni.

Kell a hitel is

Bizonyára sokan vannak, akik már megnézték a listában, lakóhelyük szerint mekkora állami támogatásra lesznek majd jogosultak, és úgy okoskodtak, hogy nem nyúlnak a hitelrészhez, az egymillió önerő és az átlagosan hárommillió forintnyi vissza nem térítendő pénz elegendő a terveikhez. Nem árt az elején tisztázni tehát, hogy ez az út nem járható. A támogatás egyben hitelprogram is, a kormányzati szándék ezzel vélhetően az, hogy az éppen élénkülő hitelpiac kapjon némi lendületet, ezért aki támogatást vesz fel, annak kötelező lesz egyben hitelt is igényelnie. Igaz, nagyon jó feltételek között teheti meg, a kamatmentes kölcsön váratlanul jó ajánlat, a szakmai szervezetek már az ötszázalékos kamattal is kiegyeztek volna. Az igénylőnek gyakorlatilag a felvett összeget kell csak visszafizetnie, ettől függetlenül biztosan akad, aki különböző okokból ódzkodik az eladósodástól, és kétszer is meggondolja, belevág-e. Annyi jó hír azért van, hogy ennél a hitelnél a bank nem jegyez be jelzálogot az ingatlanra a törlesztés idejére.

Korábban írtuk

– Annyi mozgástere van az igénylőnek, hogy nem kötelező a rendelkezésére álló hétmilliós keretet felhasználnia, dönthet úgy is, hogy kisebb munkába vág bele, aminek a forrásigénye is kisebb. Ebben az esetben az önrész, a vissza nem térítendő támogatás és a hitel összege is arányosan alacsonyabb lesz – mondja a Demokratának Tóth Levente, a Bank360 Csoport szakértője.

Nem evidens, hogy összejön

A következő kulcsfontosságú elem Tóth Levente szerint a 30 százalékos energiamegtakarítás.

– Okvetlenül olyan beruházásokat kell megvalósítani, amivel ezt el lehet érni, és ez alól nem lesz kibúvó. Már az igényléshez kell az ingatlanról energetikai tanúsítványt készíttetni, majd a munka végén egy újabbat, és amennyiben ez nem mutatja ki az előírt energiamegtakarítást, akkor az igénylő elesik a támogatástól, a már megkapott összeget vissza kell fizetni – figyelmeztet a szakértő. Azt tanácsolja, az első tanúsítványban szereplő korszerűsítési javaslat alapján tervezzék meg a felújítást, és ha szükségesnek érzik, akkor a választott kivitelező mellett akár további energetikai szakemberrel is konzultáljanak a munkálatokról. Azt ugyanis laikusként nem egyszerű megbecsülni, hogy az egyes műveletek pontosan mekkora energiamegtakarítást eredményezhetnek.

Fotó: ShutterStock

Az biztos, hogy a teljes keretösszeg, azaz hétmillió forint egy átlagos méretű korszerűtlen családi ház teljes energetikai felújítását nem fogja fedezni. A jelenlegi építőanyagárak és munkadíjak ismeretében ez a ház állapotától függően egy 15-20 millió forintos beruházás – mondja a Demokratának Török András, az épületfelújítással foglalkozó Alpinnováció Kft. vezetője. Ez nem is meglepő, tekintve hogy magában foglalja az elavult nyílászárók cseréjét, lábazati és homlokzati szigetelést, a fűtésrendszer korszerűsítését, a tető felújítását és szigetelését, és ezek egyike sem filléres ügy. Marad tehát a szelektálás. A legjobban azoknak kell megnézni, mibe vágnak bele, akik korábban már sokat léptek előre az energetikai felújítással, és a befejezéshez vennék igénybe a támogatást. Aki nulláról kezdi, viszonylag könnyű helyzetben van, hiszen válogathat a nagyobb hatásfokú korszerűsítési módok közül. Ezek nem is feltétlenül a legdrágábbak, például jó megoldás lehet egy kazáncsere, amivel több ezer magyar háztartásban megoldható lenne a rezsiköltségek jelentős mértékű csökkentése, ráadásul ma Magyarországon a leggyorsabban a régi gázkazán cseréje térül meg annak köszönhetően, hogy egy gazdaságosan üzemelő kondenzációs kazán esetében már csak akkor van szükség terveztetésre, ha új létesítéssel vagy a korábbi rendszer teljes felhagyásával akarjuk beépíttetni, egyébként elegendő az egyszerűsített készülékcsere. Így viszont egy szerényebb árú kazánnal és egy kevésbé pénzsóvár mesterrel számolva 500-600 ezer forintból megvalósítható a csere, de a nagyobb munkák is ritkán kerülnek többe 1-1,5 millió forintnál. És ami az otthonfelújítási program esetében a legfontosabb, ha egy nagyon ósdi, pazarlóan működő, 20-25 éves kazánt cserélünk le, az már önmagában is meghozhatja a szükséges 30 százalékos energiamegtakarítást, de mindenképpen sokat segít a cél elérésében. Emellé érdemes lehet még egy tetőszigetelést is vállalni, aminek ára egy 150 négyzetméteres tető esetében esetében 1,5-2,5 millió forint között mozog, ám ha a tetőszerkezet annyira rossz állapotban van, hogy cserélni kell, akkor a költségek gyorsan elérik a 4-5 millió forintot.

Már tegnap késő

Tóth Levente felhívja a figyelmünket, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is gyűjtögetni kell majd a számlákat, sőt nagyon oda kell figyelni arra, hogy a mester arra állítsa ki őkat, amit el lehet számolni a támogatás keretében – ez szigorúan az energetikai felújításhoz kapcsolódó munkák köre, illetve ami ehhez szorosan kapcsolódik, például nyílászárócsere esetén a helyreállítás.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy aki eldöntötte, belevág az igénylésbe, annak villámgyorsan intézkednie kell, első körben az energetikai tanúsítványról, ugyanis az utolsó napokban valószínűleg borzasztóan nehéz lesz tanúsító szakembert találni, olyat még inkább, aki időre el tudja készíteni. Márpedig a tanúsítványt vinni kell a bankba az igényléshez, nem lesz kifogás.

– Június harmadikán megnyílik a benyújtás, annyit már most biztosan lehet tudni, hogy nagyon sok igénylő jut majd a viszonylag kis keretre. Akik időben kapcsolnak és hiánytalanul benyújtják a dokumentumokat, azok fognak tudni sikerrel pályázni – mutat rá Tóth Levente hozzátéve, érdemes a nyitó napra akár előre időpontot foglalni a megadott bankfiókba, mivel bizonyos számú jelentkező után ha az igénylések összege elérte a keretet, jó eséllyel akár már az első napokban felfüggesztik a kérelmek befogadását, így akik késve jutnak oda, könnyen lecsúszhatnak a lehetőségről. A minél korábbi benyújtás még akkor is előnyösebb lesz, ha minderre mégsem kerül sor – teszi hozzá a Bank360 szakértője.