Idézték: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2024 júliusában az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal mérséklődött. Tekintettel arra, hogy havi alapon az előző hónapban szezonálisan és munkanappal kiigazítva 0,5 százalékos bővülést mutatott az ipari teljesítmény, júliusban pedig változatlan maradt a kibocsátás volumene, megállapítható, hogy az ipari termelés a stabilizáció jegyeit mutatja.

Hirdetés

Az NGM megítélése szerint ez a teljesítmény különösen annak fényében pozitív, hogy az ágazat szereplői kereslethiányt jeleznek, sőt egyes hazai autógyártók – a külpiacok válsága és a mérséklődő rendelésállomány miatt – csökkentették a műszakok számát. A rövidtávú kilátásokat rontja, hogy a főbb európai autópiacokon meredek visszaesés következett be augusztusban: Németországban 27, Franciaországban 24, Olaszországban 13, Spanyolországban 7 százalékkal zuhant a forgalomba helyezett autók száma.

Korábban írtuk

A hazai ipar várható fordulatát nehéz megbecsülni, mindazonáltal a munkaerőpiaci stabilitás, a reálbérek jelentős növekedése, az alacsony infláció, így a stabilizálódó belső kereslet és a háztartások óvatossági motívumának fokozatos oldódása támogathatja az ipari teljesítmény helyreállását. Ez azonban nem tudja teljes mértékben kompenzálni a gyenge külső keresletet, a gazdaság helyreállásához ugyanis békére van szükség – emelte ki az NGM.

A minisztérium emlékezetetett arra, hogy a kedvezőtlen külső környezet ellensúlyozása érdekében a kormány több eszközzel is támogatja a hazai ipar fellendülését, ilyen volt a korábban meghirdetett és 1200 milliárd forint keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, illetve a jelenleg elérhető, 155 milliárd forintos KKV Technológia Plusz Hitelprogram és az Otthonfelújítási Program is.