A minap elfogadott új szankciócsomagok az eddigi legátfogóbb, legnagyobb korlátozásokról szólnak. Mint Mihail Boldov magánbefektető írja, a legfájdalmasabban az oroszországi gazdaságot a Biden-kormányzat által bevezetett, volumenében is legnagyobb szankciócsomag érinti, amely elsősorban a katonai-ipari komplexumot (VPK) kiszolgáló fintech, gépipar, félvezetőgyártás, energiaszolgáltatás ágazatot sújtja. Az USA mellett az EU, Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália is külön büntetőintézkedéseket léptetett életbe Moszkva ellen – ismerteti a Világgazdaság.

Hirdetés

Több ezer oroszországi állampolgárt érintenek az eddigi büntetőintézkedések

Különösen keményen érinti Oroszország gazdaságát a Mir nevű, a nyugatitól teljes mértékben függetlenként hirdetett, keleti elszámolási szisztéma ellen életbe léptetett amerikai intézkedéscsomag. A rendszer komplex, magában foglalja a bankkártya-kibocsátást és -elfogadást. Oroszország szerint azonban ez érdemben nem bénítja meg a Mir-rendszer működését. 

Moszkvai források szerint – közvetve vagy közvetlenül – több ezer oroszországi állampolgárt érintenek az eddigi büntetőintézkedések.

Ezen szupergazdagoknak az összvagyona ezernél több milliárd dollárt tehet ki. Az EU legutóbbi, tizenharmadik szankciócsomagja a moszkvai Tinkoff bankbefektetési tanácsadó cég (journal.tinkoff.ru) szerint önmagában 106 személyt és 88 vállalkozást érint. Továbbá kiszélesítették azon áruk listáját, amelyeknek Oroszországból való behozatalát tiltják. A szankciókkal sújtott személyek, vállalkozások között nemcsak oroszországiak, hanem kínaiak, kazahsztániak, indiaiak, törökök, szerbiaiak és thaiföldiek is vannak.

Az új, Washingtonban elfogadott szankciós csomag a brüsszelinél lényegesen nagyobb. Több mint ötszáz tételből, névből áll. Az amerikai lista jóval 400 feletti létszámmal konkrét személyekre, a fennmaradó rész 90 cégre vonatkozik.

A szankcióknak van egy olyan hatásuk is, amely kifejezetten kedvez a moszkvai vezetésnek: haza, Oroszországba (vagy Moszkva támogatóihoz) hajtja a Nyugaton parkoltatott tőke tekintélyes részét. Azaz tőkeforrásként szolgál, mert Moszkva előtt lezárult a lehetőség a nagy nyugati bankoktól való hitelfelvételre. Erre pedig ma az oroszországi gazdaságnak igen nagy szüksége van.

Moszkva sajátos államkapitalizmusa kifejeződik a Tinkoff működésében is. Azoknak a cégeknek a papírjait hirdetik megvételre kedvező árfolyamon, amelyeket a legutóbbi nyugati szankciócsomagok sújtanak, így a Novateket, a Mechelt, a YuzhUralZolotót, az ADR Tsiant, a HeadHunter Groupot.

A HeadHunter-papírok darabját 3411 rubelért kínálják, azzal a megjegyzéssel, hogy az elemzők szerint az árfolyama rövid határidőn belül 28 százalékkal megerősödik.

Korábban írtuk

Oroszország nagy tempóban fejleszti aranykitermelő kapacitásait

A Novatek energiahordozó-kitermelő és -kereskedő (fő tulajdonos Leonyid Mikelszon, a vállalatcsoport profilja: földgáz, LNG, a kitermelés, az LNG sűrítő-töltő állomások építése Oroszország nyugat-szibériai területein) kötvényét 38 százalékos potenciális árfolyamnyereséggel hirdetik megvételre. Az ugyancsak szankciólistás YuzhUralZoloto (YUZ) csoport tavaly ősszel jelent meg első kibocsátással a moszkvai árutőzsdén (IPO), 79 kopejkáért kínálta kötvényei darabját, hetvenezer új befektetőt toborzott, hétmilliárd rubelt (készpénzt) szedett össze a meglévő több mint 110 milliárd rubeles vállalati tőkéje mellé. A YUZ rövid időn belül 20 százalékos árfolyam-növekedést ígér a kötvény birtoklóinak.

Ennek a harmadik legnagyobb oroszországi aranykitermelő vállalatnak gyakorlatilag kizárólagos tulajdonosa Konsztantyin Sztrukov, a Putyin-párt egyik legnagyobb anyagi támogatója. Az arany, tekintve az elkövetkező évek, a világpiacok bizonyosan zűrzavaros állapotait, jó befektetésnek ígérkezik. Oroszország, ezt felismerve, nagy tempóban fejleszti aranykitermelő, -feldolgozó kapacitásait. Az évtized végére a tavalyi évi 330 tonnát 700 tonnára emeli.

A további részletekről a vg.hu oldalon olvashatnak.