Bajnai Gordon felügyelte Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még az év elején elindított kommunikációs kampánya ugyan több száz millió forintért hirdette a Kiskegyedtől az Új Emberig az uniós programokat, az idei gazdaságfejlesztési pályázatok lehívott összege mindössze 140 millió forintot tesz ki. A népszerűsítő reklámok ennek csaknem a duplájába kerültek.

Hozzávetőlegesen 140 millió forintnyi uniós támogatást tudott csak ténylegesen lehívni az idén a néhány száz nyertes vállalkozó a 2007-ben kiírt gazdaságfejlesztési pályázatokból – derül ki a területet kezelő Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt. (Mag Zrt.) adataiból.

A Mag Zrt. által kezelt pályázatokra beadott elszámolások igénye is csak 690 millió forint, a nyertes vállalkozásokkal megkötött szerződések száma pedig kevesebb mint ezer darab. A kifizetések összegének nagyságrendje köszönő viszonyban sincs a Bajnai Gordon felügyelte Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs kampányaiban folyamatosan emlegetett uniós milliárdokkal, bár az NFÜ idei legelső reklámkampánya is több száz millió forintot emésztett fel. A Magyarország célba ér, minden sikertörténethez kell egy főszereplő című propaganda költsége meghaladta a 350 millió forintot, ami a 2007-es gazdaságfejlesztési programokra (gop) eddig kifizetett összeg mintegy duplája.

Az uniós források túltervezettségét jól szemlélteti, hogy szakmai körökben az összes közreműködő szervezet közül a Mag Zrt.-t tartják a leghatékonyabbnak, és az első gazdaságfejlesztési programokat is itt írták ki. A nyertes pályázatok száma hétfőig azonban még így is csak 2300 volt, a beadott elszámolások 80 százalékát pedig hiánypótlás miatt vissza kellett adni, ami szintén jelentősen késlelteti a kifizetéseket. – A pályázók az elszámolásaikat csak egyszer tudják hiánypótlással javítani, ha ez nem sikerül hibátlanul vagy időben, akkor a Mag Zrt. köteles a hibás részt visszautasítani – tudta meg a szervezettől a Magyar Nemzet.

Emlékezetes: az idei első gazdaságfejlesztési programok feltételrendszere – 60-80 százalékos önrész, magas árbevételi követelmények – olyan szűkre szabta a pályázók körét, hogy maga az NFÜ is mindöszsze néhány ezer nyertes vállalkozással kalkulált. Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a nyári pályázatok kiírásakor a magas önerővel kapcsolatos kérdésre válaszolva határozottan szögezte le: „Nincs ingyenpénz, a vállalkozó ne panaszkodjon akkor, ha üzletet kínálunk neki!”

(Magyar Nemzet)