A Magyar Agrárkamara becslése szerint az országban több mint 150 ezer hektárt borít belvíz, ennek a területnek a fele szántó. Az éppen kikelt kukoricát országszerte teljesen elverte a vihar. Komárom-Esztergom megyében másodszor kellett vetni a napraforgót, a vetés egy részét most belvíz borítja. Csongrád megyében a táblák ötödén áll a víz, ezért akadozik a hibridkukorica vetése. Hajdú-Bihar megyében a megdőlt lucerna – amelyet jelenleg nem lehet betakarítani – hamarosan rothadásnak indul.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke az InfoRádiónak elmondta: a termelők sok helyen arra várnak, hogy egyáltalán rá tudjanak menni a földekre. Vancsura József úgy becsli: 10-15 százalékkal lesz idén kevesebb a gabona, a termelők pedig nem fogják elérni még az önköltségi árat sem.

Hasonló mértékű veszteséggel számol a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mártonffy Béla szerint további probléma, hogy a sok csapadék miatt elszaporodhatnak a gombafertőzések is, amelyek további, úgynevezett másodlagos károkat okozhatnak.

Azt az InfoRádió által megkérdezett szakemberek hangsúlyozták: ez a terméscsökkenés ellátási gondokat nem okoz Magyarországon, és feltétlenül fogyasztói áremelkedést sem.

A Magyar Agrárkamara becslése szerint a hétvégi esőzés és vihar több milliárd forintos kárt okozott a mezőgazdaságában.

(InfoRádió)