Fotó: ShutterStock/lOCOOl
Hirdetés

Kína idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést 5 százalékról 5,4 százalékra, a jövő évit pedig 4,2 százalékról 4,6 százalékra emelte az IMF.

Kína GDP-je a harmadik negyedévben 4,9 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévi 1,3 százalék után. A hazai össztermék az első kilenc hónapban 5,2 százalékkal bővült.

Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy „a Covid utáni erős kilábalásnak köszönhetően Kína gazdasága jó úton halad, hogy teljesüljön a kormány 2023-ra kitűzött növekedési célja.” Az IMF-illetékes hozzátette ugyanakkor, hogy bár a kínai hatóságok számos régóta várt intézkedés léptettek életbe az ingatlanpiac támogatására, de még többet kell tenni az ágazat gyors fellendítése érdekében.

Az IMF előrejelzése szerint 2024 végére 2,1 százalékra gyorsul a maginfláció Kínában. Szeptemberben Kínában az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek.

Korábban írtuk

Az IMF várakozásai szerint Kína gazdasági növekedése középtávon lassul, 2028-ban várhatóan 3,5 százalék körülire mérséklődik a gyengülő termelékenység és az ország népességének az elöregedése miatt.