„Ha a G7-ek napirendre helyezik a gazdasági kényszerek kezelését, azt javaslom, először legyen szó arról, amit az Egyesült Államok csinált” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A szóvivő elmondta, hogy Washington időről időre újra túlfeszítette a nemzetbiztonság fogalmát, visszaélt az export szabályozásával, valamint megkülönböztető és előítéletekre támaszkodó gyakorlatokat alkalmazott a külföldi vállalatokkal szemben, ezek pedig súlyosan sértik a piacgazdaság és a szabadverseny alapelveit.

„Mikor Japán (jövő héten) fogadja a G7-eket, hangot adhatna annak az igazságtalanságnak, melyet más országok szenvedtek el az Egyesült Államoktól” – hangsúlyozta a szóvivő. A G7-csoport többi tagja is nehezen menekült el Washington zaklatása és gazdasági kényszerei elől – mondta, példaként felhozva a japán Toshiba céget, a németországi Siemenst és a franciaországi Alstomot, amelyek Kína szerint egyaránt megszenvedték az amerikai elnyomást.

Ven-pin statisztikai adatokra támaszkodva elmondta, hogy a 2021-es pénzügyi évben Washington több mint 9400 szankciót szabott ki csaknem 40 országot érintve. Ezek az egyoldalú gazdasági szankciók a világ népességének majdnem felét érintik – emelte ki a szóvivő. Hozzátette, hogy Kína mindig is ellenezte más országok gazdasági kényszerítéseit, és sürgette a G7-eket, hogy „a nyitottság és befogadás jegyében hagyjanak fel az exkluzív jellegű ”zárt körökkel„ és ne legyenek cinkosok a gazdasági kényszerítésben.

Korábban írtuk