A szentendrei kistérség mindig is a veszélyeztetett területek közé tartozott, a korábbi áradások oly mértékű károkat okoztak, melyek indokolttá tették az árvízvédelem fejlesztését. A város önkormányzata több éve azon dolgozik, hogy Szentendre lakossága és vállalkozásai maximális biztonságban érezhessék magukat, és a történelmi műemlékek megőrzése is biztosított legyen.

A fejlesztés előkészítési szakaszában megnyert 40 millió forint pályázati támogatásnak köszönhetően 2009-ben elkészült a védőrendszer kiépítésének terve, mely szerint első lépésben megerősítik a jelenlegi gátat, majd egy mobil árvízvédelmi falat húznak fel a 300 méteres szakaszon. A mobil árvízvédelmi fal egy innovatív megoldása az árvíz elleni védekezésnek, hasonló technológiával legközelebb Párkányban találkozhatunk. Előnye, hogy csak árvízvédelmi készültség esetén helyezik ki egy a mindennapok során nem zavarja a városképet.

A tervezett beruházás közel több mint 1 milliárd forint pályázati támogatásból valósulhat meg, mely eredményeként a megépített, felújított gát és a tervezett mobil árvízvédelmi fal a jövőben állni tudja majd a küzdelmet a természet szélsőségességével szemben, megfelelő alapot biztosítva Szentendre további fejlődésének. A probléma nem pusztán helyi érdekeltségű, hanem kiemelten fontos kérdés a teljes közép-magyarországi régiót érintően, mert megfelelő védelmi infrastruktúra és védekezés hatalmas költségeket emészt fel, hátráltatva a nemzetközi versenyképesség és fenntartható fejlődés elősegítését.

„Elsődleges feladataink közé tartozik a városlakók biztonságának és biztonságérzetének megteremtése. Túljutva a pályázati szakasz első fordulóján jó esélyekkel indulunk a teljes, kivitelezéshez elegendő támogatási összeg megnyeréséhez.” – nyilatkozta Dr. Dietz Ferenc, a város polgármestere. „Külön projekt keretében az árvíz védmű megépítését egészen a 11-es útig folytatnunk kell.”

A projekt befejezésével egy biztonságos és környezetvédelmi szempontból is időtálló árvízvédelmi rendszer valósul meg, mely megfelel az EU által támasztott követelményeknek és Szentendre történelmi hangulatának is.