Elindította Budapest és New York-John F. Kennedy közti menetrend szerinti, közvetlen járatát a lengyel LOT légitársaság, ezzel hét év után ismét van közvetlen repülőjárat az Egyesült Államok és Magyarország között.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járat indulása előtt a ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a felgyorsuló világban egyre fontosabb az összeköttetés a világgal, ez a világcégekkel való kormányzati tárgyalásokon is felmerül.

Elmondta azt is, hogy az 1700 amerikai vállalat több mint 100 ezer magyarnak ad munkát, Egyesült Államok mára a legfontosabb unión kívüli exportpiac lett, 2014 óta 51 vállalati beruházás érkezett az országba és 11 ezer új munkahely jött létre. Ezért a LOT az új járattal jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság bővüléséhez is – hangsúlyozta.

Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója a járat megnyitása alkalmából azt hangsúlyozta: 45 évvel ezelőtt kezdtek el Varsó és New York között repülni, most a lengyel alkotmány elfogadásának ünnepén, május 3-án indítják el első olyan járatukat, amely nem Varsóból, a fő gyűjtő-elosztó központból közlekedik majd.

A heti négy New York-i járat mellett a LOT Chicago O’Hare repülőterére is közvetlen járatot indít május 5-én, amely hetente két alkalommal köti össze az amerikai nagyvárost Budapesttel. A LOT mindkét járatot a világ jelenleg egyik legmodernebb repülőgépével, a Boeing 787-800-zal, másnéven a Dreamlinerrel teljesíti.

Május 5-én az American Airlines is visszatér Budapestre. Az amerikai légitársaság Boeing 767-300-as repülőgépeivel Philadelphia lesz elérhető közvetlenül, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb elosztó repülőtere – ezáltal rengeteg további úticél lesz elérhető mindössze egy átszállás igénybevételével Budapestről.

MTI, -KB-