A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták meg, hogy a különböző tanári szakmák bérei miként alakultak az elmúlt egy évben, és azok összehasonlításra kerültek az országos átlaggal illetve a diplomás munkavállalók bérszínvonalával. (Nos, a tanárok mindkettőhöz képest kevesebbet keresnek.)

A Merces kutatói szerint az országos bruttó átlagbér hazánkban 209.200-, Ft, ennél persze lényegesen magasabb a diplomával rendelkező munkavállalók fizetési átlaga, mely országos szinten eléri 309.700-, forintot.

Az egész oktató szférában azonban csak az egyetemi tanárok és a főiskolai oktatók lehetnek elégedettek, hogy a magyarországi átlagbérszínvonalnál magasabb (havi bruttó 247.300- Ft) az átlagkeresetük.

Az országos átlagbérekhez viszonyítva a legtöbb oktatói csoport jelentősen rosszabbul keres.

Az óvodapedagógusok helyzete a legméltánytalanabb: az ő átlagfizetésük huszonkilenc százalékkal rosszabb, mint az országos átlag, mindössze 149.500-, Ft havonta.

A következő hátrányos helyzetű munkavállalói csoport: az általános iskolai tanárok kollektívája – ők az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 22%-kal kevesebbet –, mindössze bruttó 162.200-, forintot vihetnek haza havonta a borítékokban. Az sem jelenthet vigaszt számukra, hogy a művészeti jellegű képzést folytató általános iskolai kollégáik még kevesebbet keresnek, az ő köreikben 161.000-, forint az átlagfizetés.

Sokan irigykedve emlegetik a tanárok hosszú nyári szabadságának kedvezményét, ilyenkor érdemest azt is figyelembe venni, hogy például a középiskolai tanárok Magyarországon az országos átlagszínvonalhoz képest mínusz 16%-kal kevesebbet keresnek, azaz 175.200-, Ft az átlagjövedelmük.

„Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást!” – ezzel a méltánylást érdemlő szlogennel folytatott tavaly uniós szintű kampányt az Európai Bizottság, a Merces kutatói azonban legutóbbi felmérésükben azt is kimutatták, hogy a középiskolai tanárok között még mindig a férfiak keresnek jobban (178.100), mint az ugyanolyan szakmai tapasztalattal rendelkező kolléganőik (174.400).

A további vizsgálatok során a Merces szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eltérések mutatkoznak az átlagjövedelmekben a szakmai tapasztalat és a tanítási helyek régiós különbségei tárgyában.

A katedrákon eltöltött több mint tíz év szakmai gyakorlat sem elegendő ahhoz, hogy a tanárok elérjék az országos átlagbér szintjét, hiszen 197.900-, forintos havi bruttó átlagfizetés az évtizedes hűség jutalma.

A pályakezdő pedagógusok és a kevesebb, mint egy éve tanítók átlagjövedelme pedig mindössze 122.700-, Ft.

A megyék összehasonlítása során Baranya megyében a legalacsonyabb a tanári átlagbér (156.200), és érdekes módon Vas megyében a legmagasabb (199.600).

A tanárok havi bruttó átlagkeresetének megyék közötti sorrendjében Tolna megye (186.500), Pest megye (186.200), Békés megye (185.200), Heves megye (181.700) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (180.400) követik egymást.

A következő tanévkezdésig el lehet gondolkozni azon, hogy milyen okokkal magyarázható, hogy a hazai tanárok fizetései miért maradnak el ennyire az országos átlaghoz, pláne a diplomás munkavállalók bérszínvonalához képest!

www.merces.hu