Átlagosan 11,6 százalékkal, reálértéken 8,6 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak az idén az első negyedévben éves szinten, ami lassulás a 2016 év végi 15,2 százalékhoz, illetve 13,5 százalékhoz képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank lakásárindex jelentéséből.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az első negyedév alatt ugyanakkor nominális alapon 2,6 százalékos lakásár-emelkedést mutatott országos átlagban az MNB lakásárindex legfrissebb értéke, ami gyorsabb negyedéves dinamikát jelez az előző negyedév mintegy 1 százalékos növekedésénél.
    
A lakásárak negyedéves növekedése Budapesten az előző időszaki 2,4 százalékról 3,8 százalékra gyorsult, éves alapon azonban így is lassulás tapasztalható, miután a 2016 év végi 23,5 százalékról 2017 első negyedévére 16,9 százalékra mérséklődött az árak növekedési üteme. 
    
Vidéken a városokban lassult a dinamika negyedéves és éves alapon is, azonban így is egy év alatt 9,2 százalékkal nőttek az árak. A községekben az év végi csökkenés után az első negyedévben ismét a lakásárak 3,8 százalékos emelkedését lehet megfigyelni, amellyel éves alapon 11,2 százalékkal nőttek az árak.

(MTI)