A honatya leszögezte, miközben a baromfi-feldolgozás Magyarország húzóágazata, és jórészt exportra termel, elfogadhatatlan az a hozzáállás, amit a kormány és a szaktárca tanúsított a Négy Mancs által kirobbantott libamájügyben. Vincze szerint egyként kellene mellé-, illetve mögéállni a takarmánytermelőknek, az állattenyésztőknek és a feldolgozóknak, mert hatalmasat veszíthet ezen az ügyön az ország.

Hozzátette, becslése szerint csak választókerületében 200 családot érint hátrányosan „a magát állatvédőnek tartó szervezet félrevezető akciója„. Szabó Tamásné, a Hungerit Zrt bezárt májüzemének vezetője elmondta, most átszervezés alatt állnak, veszélyben a munkahelyük, kilátástalannak érzik helyzetüket. Mint dolgozók, sérelmezik, hogy az ország vezetői hagyták, hogy ez megtörténhessen. Cseh Istvánné – aki 14 éve dolgozik a szentesi baromfi-feldolgozó csomagolójában – nem tudja, miből fogja felnevelni és taníttatni a gyermekeit, ha elbocsátják a cégtől. Lengyel Ferenc pusztaszeri tömőanyag-előállító azzal egészítette ki az előtte szólók mondandóját, hogy őket, meg a takarmánytermelőket, meg a keltetéssel foglalkozó vállalkozásokat éppúgy hátrányosan érinti a magyar libamáj ellehetetlenítése, mint a Hungerit Zrt.-t.

A képviselő elmondta: kezdeményezni fogják a parlamentben, hogy a kormány nyilvánítsa hungarikummá a libamájat, és már most minden olyan kezdeményezés mellé odaállnak, amely az ágazatot megmentheti. A libatenyésztők érdekében a miniszterhez fordultak a csongrádi kisgazdák.

(delmagyar.hu, fidesz.hu, kpe.hu)