Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési, beruházási helyszín az amerikai Site Selection magazin szerdán közzétett rangsora alapján – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak csütörtökön Budapesten.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A tárcavezető kiemelte: Magyarország kis, nyitott gazdasággal rendelkezik és hogy fenn tudja tartani a munkahelyteremtés dinamikáját, „öldöklő nemzetközi küzdelemben” kell részt vennie a beruházásokért, hogy meg tudja győzni a cégeket, érdemes Magyarországra hozni beruházásaikat.
    
Szijjártó Péter közölte: a beruházási helyszíneket kereső cégek számára legautentikusabb befektetési tanácsadó szaklap rangsora rendkívül jelentős, hiszen ez a rangsor fontos tényező a beruházásokról szóló döntésekben. Az első tíz helyen olyan országok szerepelnek, mint Németország, Nagy-Britannia és Kína – mondta.    
    
Kifejtette: Magyarország gazdaságpolitikáját arra alapozzák, hogy a munkán, a munkahelyteremtésen keresztül növeljék folyamatosan a gazdasági növekedés ütemét. A munkából származó teljesítmény adja az alapját a gazdasági növekedés hosszú távú fenntarthatóságának, vagyis minél többen dolgoznak, annál jobb teljesítményt nyújt a gazdaság – magyarázta. Hozzátette: a kormány gazdaságpolitikájának továbbra is ez marad a fókuszában.
    
A miniszter emlékeztetett: 2014-től a beruházás-ösztönzéssel foglalkozó ügynökség, a HIPA 294 beruházást hozott Magyarországra összesen tízmilliárd euró értékben, 58 ezer új munkahely létrehozását segítve. Az ideérkező cégek pedig további lehetőségeket adnak magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek beszállítókként tevékenykedhetnek – fűzte hozzá.
    
Kitért rá: az amerikai szaklap nemzetközi beruházási tanácsadók, szakértők és szakújságírók bevonásával a beruházásösztönző ügynökségeket is rangsorolták, és Kelet-Közép-Európában a HIPA-t választották meg a legjobb befektetési ügynökségnek. A HIPA az elmúlt négy évben minden évben megdöntötte a vonatkozó beruházási rekordokat, és míg 2009-ben 27 beruházás érkezett Magyarországra a HIPA-n keresztül, tavaly 96 – jegyezte meg Szijjártó Péter.

(MTI)

Magyarország újabb elismerést kapott, a világ tíz legjobb befektetési célországa között tartják számon – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön a közmédiának.
„Ez megerősít minket abban, hogy a Fidesz és a nemzeti kormány gazdaságpolitikája mellett ki kell tartani” – jelentette ki a kormánypárti politikus.
Zsigó Róbert hozzátette: 2010-ben, amikor a Fidesz átvette a kormányzást, a baloldal alkalmatlansága, elhibázott gazdaságpolitikája, a bizonytalan gazdasági és pénzügyi helyzet miatt a befektetők elfordultak Magyarországtól, kivonták innen a pénzüket. Ennek következtében nőtt a munkanélküliség és ez leminősítéseket hozott – idézte fel. 
A fideszes politikus hangsúlyozta: a nemzeti kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően mára sikerült visszaszerezni a külföldi befektetetők bizalmát, sőt, Magyarország az egyik legjobb befektetési célországgá vált, olyan országok mellett, mint Kína, Németország vagy Anglia. 
Kiemelte: csak az elmúlt három évben több mint 300 külföldi beruházás valósult meg, amelynek következtében 58 ezer munkahely jött létre.
Közölte: a Fidesz célja, hogy ezt a bizalmat megőrizze, a versenyképességet tovább erősítse, Magyarország biztonságát pedig megvédje, mert a kiszámítható és biztonságos környezet is feltétele a további befektetéseknek. (MTI)