Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint a Knorr-Bremse vállalat felügyelőtanácsának elnöke, Heinz Hermann Thiele jelenlétében ma Budapesten megnyitották a Vasúti Jármű Rendszerek új gyárát. A Knorr-Bremse Budapesten gyártja a különböző fékfogóegységeket, fékbetéteket, valamint a fékvezérléshez szükséges elemeket is. Az új telephelyen a kutatás és fejlesztés területét, ezen belül a fékerőgerjesztők, a szoftverek, a műszaki számítás és kísérletek területét fejlesztették tovább.

Heinz Hermann Thiele a nyitóünnepségen hangsúlyozta az új gyár Knorr-Bremse konszern számára betöltött jelentőségét: „Több mint 80 éve ápolunk üzleti kapcsolatokat Magyarországgal. Az új budapesti gyár megépítésével és a 45 millió eurós beruházással a világszerte egységes Knorr-Bremse gyártórendszerek alapján kialakítottuk az új szabványokon nyugvó, korszerű technológiával működő gyáregységet, az „5 napos gyárat”, azaz ezen a telephelyen akár 5 nap alatt elkészülnek a fékberendezések.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a gyáravatón üdvözölte és példaértékűnek tartotta a beruházást. Elmondta, az új kormány gazdaságbarát intézkedései megkönnyítik majd a vállalkozások számára a tudáscentrumokra épülő, nagy hozzáadott-értékkel megvalósuló fejlesztések megvalósítását.

A vállalkozásoknak kiszámítható szabályozási és támogatási rendszerekre van szüksége, s ha ez megvalósul, a Knorr-Bremse beruházáshoz hasonlóan több cég látja majd úgy, érdemes beruházni Magyarországon. Mindez a foglalkoztatás, az adóbevételek és a magasan kvalifikált tudáshasználat miatt is rendkívül fontos – tette hozzá végül a miniszter.

Becsey Zsolt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hozzátette Magyarországnak olyan beruházásokra, olyan fejlesztésekre van szüksége, amelyek egyértelműen erősítik az ország gazdaságát! Amelyek nem rombolnak, hanem a hazai vállalkozókra támaszkodva építik, fejlesztik Magyarországot! A termékeivel világszerte jelen lévő KNORR-BREMSE Hungária Kft. kiválóan bizonyítja, hogy Magyarország a tudásintenzív beruházások szempontjából versenyképes lehet bárhol a világon.

A csaknem 30.000 négyzetméteres modern, egyedileg kialakított gyári és irodai épületekben közel 930 munkatársat foglalkoztat a vállalat. A legmodernebb épülettechnikai és a hatékony energiafelhasználást célzó innovatív vezérlési technológiák alkalmazásával az új gyár energiaszükségletét, és ezáltal annak működési költségeit is jelentősen csökkenteni tudták.

A Knorr-Bremse a Vasúti Jármű Rendszereket gyártó üzletága mellett a Haszongépjármű üzletág is képviselteti magát hazánkban. A vállalat Kecskeméten közúti járművekhez való fékelemeket, Budapesten elektronikus fékrendszerek szoftvereit és hardvereit fejleszti.

A Knorr-Bremse magyarországi üzleti kapcsolatai az elmúlt évszázadig nyúlnak vissza. Az 1920-as években kötötték meg az első licensz-szerződéseiket az akkori vasúti járművek fékekkel való felszerelésére. A II. világháború alatt szünetelő szerződést 1959-ben újították meg, amit 10 évvel később haszongépjárművekre is kiterjesztettek. Erre épülve jött létre 1989-ben egy, a tehergépjárművek fékrendszereivel foglalkozó német-magyar közös vállalat. 1993 óta a Knorr-Bremse haszongépjármű telephelye Kecskeméten a konszern százszázalékos leányvállalata, ami 1995-ben a budapesti Kutatási és Fejlesztési Központtal egészült ki. Ugyanebben az évben alapították meg a mai napon megújuló gyáregység elődjét, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.-t.

A Knorr-Bremse Konszern világszerte vezető a vasúti- és haszongépjárműket fékrendszerek gyártásában. A vállalat már több mint 100 éve mértékadó a legmodernebb fékrendszerek fejlesztésében, gyártásában, forgalmazásában és szervizében. A Vasúti szegmensben a cég a fékrendszereken túl az elektropneumatikusan vagy elektromosan meghajtott ajtórendszerek, klímaberendezések, ablaktörlők, valamint peronajtók gyártásában is jelentős piaci szereplő.