Pénteken Szarvason elhelyezték Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb biogázüzemének alapkövét. Az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. 3,9 milliárd forint értékű – közel 500 millió forintos EU-támogatással – megvalósuló beruházásában közreműködik a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt., ezáltal nemcsak a város, hanem a közép-európai régió viszonylatában is olyan példaértékű projekt indult el, amely komplex módon szolgálja a gazdasági, környezetvédelmi és agrokulturális célokat. A 4,2 MW (megawatt) teljesítményű, 2011-ben induló biogázüzem alapkövét a beruházók és projektpartnereik mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára helyezte el.

Habár az utóbbi időben megnőtt a biomassza, azon belül is a biogáz iránti kereslet az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé elterjedt, pedig az ország adottságai megfelelőek hozzá (például Németországban hozzávetőlegesen 5 000, Magyarországon pedig jelenleg 10 mezőgazdasági biogáz kiserőmű termel, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül). Németország vezető biogáz fejlesztő- és üzemeltető vállalata, az Aufwind Neue Energien GmbH Szarvason építi fel Magyarország legnagyobb (4,2 MW villamos teljesítményű) és legkorszerűbb biogázüzemét. A beruházó cég ügyvezető igazgatója, Ferdinand Schmack az üzem alapkőletételi ünnepségén elmondta, hogy „szeretnénk nagyobb figyelmet generálni ennek a megújuló energiaforrásnak, mert multifunkcionális: áramot és hőt is termel, lehet vele szárítani, fűteni, hűteni. Emellett a biogáz feldolgozása után járművek esetében üzemanyagként is felhasználható, valamint betáplálható a földgáz-hálózatba is.”

Az Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata, a beruházást megvalósító Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. komplex térségfejlesztést hajt végre, hiszen az ott keletkező, másra fel nem használható hulladék környezetbarát feldolgozása válik megoldottá.

Ez évente a következő mennyiségeket jelenti:

31 ezer tonna sertéshígtrágya

20 ezer tonna sterilizált vágóhídi hulladék

1,6 ezer tonna szennyvíz zsíriszap, szennyvíziszap

17 ezer tonna pulyka almostrágya

5,5 ezer tonna szarvasmarha almostrágya

20 ezer tonna tejsavó és flotátumiszap

A fentiek mellett 18 ezer tonna silózott cukorcirkot és 19 ezer liter technológiai higítóvizet is felhasználnak.

Az üzemben előállított és értékesítendő nettó villamos energia (24 millió kWh/év) és az – önfogyasztás nélküli – felhasznált hőenergia (15,3 millió kWh/év) az évente előállított 12,8 millió m³ biogáz energiatartalmának 55%-a, ami a rendszer összenergetikai hatásfoka is egyben.

Összességében a körülbelül évi 132,1 ezer tonna nyersanyag feldolgozásával a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kWh áramot termel (amelynek 13%-a az üzem saját villamosenergia-igényét fedezi). Az értékesíthető hő- és hidegenergia összesen így 15,3 millió kWh. A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telephelyén komplex technológia kiépítésével létesítendő trigenerációs kiserőművön keresztül szolgáltatnak majd a fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát, összesen kb. 55 000 GJ mennyiségben. (Ez az energiamennyiség évente nagyjából 1,5 millió m³ földgáz kiváltására elegendő.) A biogázüzemben megtermelt biogázt egy 4 km hosszú gázvezetéken keresztül szállítják a Gallicoop Zrt. telephelyén megépítendő kiserőműbe.

Az Aufwind létesítmény számokban:

Biogázüzem (bruttó fermentortérfogat: 19 420 m³)

Siló-, trágya- és zagytározó (kb. 1,2 hektár)

Földmedrű zagytározó (hasznos térfogat: 55 000 m³)

Gázvezeték (4 km)

4 db gázmotor, 4 170 kW beépített villamos kapacitással

Az Aufwind Neue Energien GmbH projektigazgatója, Kecskés József az 56 ezer m2 alapterületű szarvasi telephely alapkőletételéhez kapcsolódóan elmondta: „A biogázüzemben a feldolgozás melléktermékeként egyebek mellett magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát állítunk elő, amely több ezer hektár mezőgazdasági hasznosítású területen teszi lehetővé a jelenleg is alkalmazott műtrágya helyettesítését, illetve pótlását”.

A 3,9 milliárd forintos beruházást az Aufwind saját erőből és banki hitelekből finanszírozza, valamint a projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 494 millió forint támogatásban részesült (a pályázat neve: GOP-2008-2.1.2/D Komplex technológiai beruházás a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások részére).

A tervek szerint a teljes kapacitással 2011 végétől működő biogázüzem üzemeltetését legalább 20 évre tervezik: erre alapozva az Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. és projektpartnerei hosszú távon az üzem környezetében fellelhető természeti értékek megóvását, energia-megtakarítást, árbevétel növekedést és más energiahordozók árváltozásaitól történő függetlenedést remélnek.