Ez az összeg jelenleg a jegybank 17 milliárd eurós devizatartalékát növeli. A pénzügyi tárca helyettes sajtószóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: elképzelhető, hogy a hitelből finanszírozzák a bankmentő csomagot, vagy a lejáró államadósságot újítják meg. Azt ugyanakkor tagadta, hogy a szocialisták a jövő évi európai parlamenti választásokra illetve a 2010-es országgyűlési választás kampányára használnák fel ezt az összeget.

Nincs külön hitelszerződés

A Nemzetközi Valutaalap a Gyurcsány-kormány beleegyezése nélkül nem hozhatja nyilvánosságra a hitelmegállapodás tartalmát. A pénzintézet egyik név nélkül nyilatkozó illetékese szerint nincs külön hitelszerződés. Az egyezség tulajdonképpen a magyar kormány szándéknyilatkozata, amelyet jóváhagyott a Nemzetközi Valutaalap. Ez a nyilatkozat tartalmazza a kormány programját.

Francia lapértesülés szerint az IMF a 12 és fél milliárd eurós hitelért cserébe az államadósság és az állami szféra jelentős, 50 százalékos csökkentését várja Magyarországtól. A Le Monde című lap elemzésében azt írja, hogy ehhez a Nemzetközi Valutaalap a bérek befagyasztását, valamint a 13. havi fizetés és a 13. havi nyugdíj felfüggesztését kérte a legmagasabb összegű juttatásban részesülők esetében. A francia lap szerint az IMF-et a hasonló intézkedések miatt tartják a nemzetközi pénzügyi világ gonosz csendőrének, mert nem érdekli az országok szuverenitása és javaslatainak szociális következményei. A Nemzetközi Valutaalap egyébként délután internetes sajtótájékoztatót tart a magyar újságíróknak.

„Gyurcsány vagy nem mondott igazat, vagy szakmailag alkalmatlan”

Fideszes hecckampánynak nevezte az MSZP, hogy az ellenzéki párt meg akarja ismerni az IMF-szerződés részleteit. A parlament költségvetési bizottsága a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárát és a Magyar Nemzeti Bank alelnökét hallgatta meg az ügyben.

A PM és az MNB képviselője szerint nincs és nem is lesz IMF-szerződés, nem kell már semmit aláírni, mert arra nincs szükség a hitel folyósításához. Arra a kérdésre, hogy akkor miért állította mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mind Veres János pénzügyminiszter azt, hogy az aláírás után nyilvános lesz az IMF-szerződés, azt a választ adták, hogy biztos az apparátus hibázott.

„A mai bizottsági ülésen egy dolgot tudtunk nyilvánosan rögzíteni: továbbra sincs a nyilvánosság előtt olyan szerződés, amelyet aláírt volna bárki. Tehát Gyurcsány Ferenc vagy akkor nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy lesz szerződés, vagy pedig szakmailag teljesen alkalmatlan arra, hogy ennek a egész hitelkeretnek a bonyolult és nehezen átlátható részleteit megismerje” – mondta Varga Mihály, a költségvetési bizottság elnöke.

(hírTV)