Igazuk lett azoknak a szlovákiai gazdasági elemzőknek, akik az év első hónapjaiban, a szlovák bevásárló-turizmus tetőzésének idején azt állították, hogy nem fog sokáig tartani a szlovák bevásárlók rohama a határ menti magyar üzletekben.

A szlovák állampolgárok bevásárló-turizmusa döntően 2009 első negyedévére korlátozódott. Amikor közel 310 forintot adtak egy euróért, gyakorlatilag nem volt olyan termék Magyarországon, amely ne lett volna 15-20 százalékkal olcsóbb, mint Szlovákiában.

Az is vonzó volt a szlovákok számára, hogy a benzin Magyarországon jóval kevesebbe került, mint odahaza. Most viszont, amikor az euróért csak valamivel több mint 270 forintot kapni, már alig éri meg Magyarországon bevásárolni. Ráadásul az áfa emelése is drágította a magyar üzletek kínálatát.

A szlovák üzletláncok a hazai forgalom csökkenését a téli hónapokban nem nézték tétlenül, különböző akciókat hirdetettek meg, márciustól érezhető árcsökkentéseket hajtottak végre, aminek hatására gyakorlatilag megszűnt az infláció Szlovákiában.

A sajtóban hirdetési kampányt indítottak, különböző termékek árainak összehasonlításával bizonyították, hogy végső soron otthon olcsóbb a bevásárlás, mint Magyarországon.

Tény, hogy a változások hatására az utóbbi hónapokban a magyar üzletláncok már nem nagyon hirdetnek Szlovákiában, nem próbálják magukhoz csalogatni a szlovák vásárlókat. Tény viszont az is, hogy a szlovákiai lakosok mindig is szívesen jártak Magyarországra vásárolni, általános vélemény szerint ugyanis ott színesebb, gazdagabb a termékkínálat, mint Szlovákiában, és a kiszolgálás is udvariasabb, mint odahaza.

(InfoRádió)