Az MDF szerint a jelenlegi válságban a legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése, illetve újak létre hozása, ám úgy tűnik, a kormányzatnál ezek a célok csak szavak szintjén léteznek. Különösen fontos kérdés ez az egyébként is komoly munkaerő piaci gondokkal küzdő, megváltozott munkaképességű emberek esetében, a rehabilitációs rendszer szakadék szélére juttatása nagyon sok veszélyes következménnyel jár.

A fogyatékkal élők foglalkoztatását segítő civil szervezetek tájékoztatása szerint az összeg befagyasztásával akár 10 ezer dolgozni akaró, megváltozott munkaképességű ember maradhat munka nélkül, amennyiben szeptembertől nem tudják tovább finanszírozni működésüket. Mindezekkel párhuzamosan közel negyven, munkahelyeket teremtő program sokéves munkája fejeződhet be a szervezetek esetleges megszűnésével.

A kormányzat rövidlátása megdöbbentő, hiszen ezek az emberek munka híján szociális támogatásra, azaz az állam segítségére szorulnak majd.

Ezt a 4,2 milliárd forintot a kormány korábban a fogyatékkal élők számára, munkahelyteremtésre és munkahelyek megtartására irányozta elő, majd a Gyurcsány-kormány befagyasztotta. A Magyar Demokrata Fórum ezért arra kéri Herczog László szociális és munkaügyi minisztert és Bajnai Gordon kormányfőt, hogy minél előbb oldja fel a befagyasztott összeget, és előzze meg a fogyatékkal élők elhelyezkedésével foglalkozó szolgáltatók csődbe jutását.