Hosszabb futamidő, változatlan előrejelzések: így összegezhető a kormány mostani tárgyalása a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal. Oszkó Péter pénzügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy fél évvel meghosszabbították a jövő tavasszal lejáró hitelszerződést. „Közösen levontuk azt az örömteli következtetést, hogy Magyarország a vártnál is kedvezőbb finanszírozási helyzetben van, és ennek alapján lehetősége nyílhat az eredetileg tervezettnél lassabb ütemben felhasználni a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által biztosított forrásokat.”

Vagyis Magyarország az eredeti, 2010 márciusi határidő helyett jövő októberig hívhatja le a nemzetközi szervezetek hitelének eddig fel nem használt részleteit. Ez nagyjából 5,6 milliárd euró.

James Morsink, a valutaalap küldöttségvezetője a tavaszi választásokkal és az új kormány hivatalba lépésével indokolta a szerződésmódosítást. Hozzátette: a mostani felülvizsgálat után Magyarország szeptemberben egy jelképes nagyságú, 55 millió eurós hitelt kap, majd a további összegeket négy részletben. Két részletet az új kormány hívhat majd le.

A valutaalap úgy véli: jól halad a magyarországi pénzügypolitika. „Nagy örömmel nyugtáztuk, hogy Magyarország makrogazdasági alakulása jó úton van, és hogy stabilizálódtak a makrogazdasági pénzügyi kilátások Magyarországon” – mondta az IMF küldöttségének vezetője.

A valutaalap szakértői szerint teljesíthető az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél, és a gazdasági visszaesés becslésein sem kell módosítani.

A sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy az inflációs előrejelzések is változatlanok. Tehát az idén 4,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos pénzromlásra számít a jegybank. Simor András szerint a következő év végére az euró bevezetése miatt fontos három százalékos szint alá kerülhet az infláció mértéke.

A pénzügyminiszter sikeresnek értékelte a megállapodást, míg a Fidesz szerint a valutaalap túl optimistán látja az ország helyzetét. Domokos László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közleményében azt írja: a kormány alkalmatlansága miatt az ország helyzete továbbra is súlyos.

(MR)