Vigyázat, hazudnak. Reggel, éjjel meg este. Most éppen azt hazudják, hogy a kormány túl drágán adja a lakossági gázt, és ezzel évek óta sok ezer forintot vesz ki az emberek zsebéből. Már konkrét számok is forgalomba kerültek, ellenzéki kampánymédiumok 58 ezer forintról beszélnek, háztartásonként ennyivel rövidítette volna meg a kormány a lakosságot az indokolatlanul magas gázárak révén.

A mellékelt táblázatból világosan kiolvasható, hogy ez hazugság. De mielőtt a számokat nézzük, emlékezzünk egy kicsit. Idézzünk fel egy bejelentést: „Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.” A 2002-es kampányban mondta ezt Lendvai Ildikó, a szocialista párt akkori alelnöke. Majd miután a szocialisták megnyerték a választásokat, lett áremelés. És maradt is, amíg hatalomban voltak.

A 2010-es kampányban a Fidesz nem ígért hasonlót. Viszont megcsinálta. Azóta Európában egyedül Romániában olcsóbb a lakossági gáz ára. Nézzük a pontos számokat az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai alapján (Ciprusról, Máltáról és Finnországról nincs lakossági gázáradat).

Bencsik Gábor