A miniszter kiemelte, az orosz-ukrán háború következtében Brüsszel továbbra sem tudja megvédeni az uniós agrárpiacokat: hiába működik újra stabilan a fekete-tengeri gabona útvonal, az ukrán termékek jelentős része továbbra is az EU-ba érkezik. Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Ukrajna csak áprilisban 1,4 millió tonna kukoricát, és 750 ezer tonna búzát exportált az EU-ba. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor az unióba érkező import idén meg fogja haladni az elmúlt két évben tapasztalt rekord mennyiséget.

Hirdetés

A tárcavezető szerint a kialakult helyzeten a júniusban hatályba lépő új ATM-rendelet sem fog javítani, hiszen a búza nem került be a védendő érzékeny termékek közé, míg a kukorica esetében a vám mértéke nulla százalék. Emiatt a kelet-európai gazdák gyakorlatilag védtelenek.

Vitán felül áll, hogy a jelenlegi helyzetben segítségre van szükségük, különben az európai élelmezésbiztonságot kockáztatjuk. Brüsszelnek éppen ezért haladéktalanul cselekednie kell, és gazdaközpontú politikát kell folytatnia – hangsúlyozta Nagy István.

Rámutatott, hogy a meglévő válságkezelési intézkedések nem alkalmasak az egyre szélesebb, egyre gyakoribb és egyre súlyosabb kihívások kezelésére. Éppen ezért szükséges a kockázatkezelési eszközök és a válságintézkedések alapos felülvizsgálata, amelynek során nagyobb szabadságot kell biztosítani a tagállamok számára azok végrehajtása során.

Korábban írtuk

Legalább ekkora hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, amelynek során a gazdákat támogatni kell a klímaváltozás elleni küzdelemben és a zöld átállásban – emelte ki. Hozzátette: nem segíti az átmenetet, ha a valóságtól elrugaszkodott, sok esetben megvalósíthatatlan, idealizált célokat tűznek ki előre.

A magyar tárcavezető szerint hibás az a megközelítés, hogy a célok nem teljesüléséért csak és kizárólag a gazdák a felelősek. A zöld átmenet nem valósítható meg a gazdák akarata ellenére, hanem csak úgy, ha érdekeltté tesszük őket annak elérésében. Éppen ezért kulcsfontosságú, a környezeti és fenntarthatósági szempontok érvényesítése közötti megbomlott egyensúly helyreállítása – jelentette ki.

Nagy István leszögezte: a magyar uniós elnökség prioritása lesz a gazdaközpontú uniós agrárpolitika, ami kiemelt figyelmet fordít a versenyképességre, a válságkezelésre a fenntarthatóságra, és a tudás alapú gazdaságra.