Nagy Márton felidézte, hogy Magyarország tavaly az év végére elérte az egyszámjegyű inflációt, az inflációs alapfolyamatokban nincsenek feszültségek. Az idei év jól indult, nemzetközi összehasonlításban is jól teljesített a magyar gazdaság az első negyedévben – hangsúlyozta.

Hirdetés

A nemzetgazdasági miniszter a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogy milyen gyors lesz a gazdasági növekedés.

Nagy Márton a legfontosabb feladatok között említette a fogyasztás helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a magas exportaktivitás fenntartását, a munkaerőpiacra lépők számának növelését, a költségvetési hiány fokozatos csökkentését és a hitelpiac helyreállítását.

A miniszter kifejtette: jelenleg a fogyasztás egyensúlyi szint alatt van. A lakossági óvatosság oldásának fontos feltétele a reálbérek emelkedése, ami a belső kereslet helyreállításának egyik hajtóereje – mondta. Megjegyezte: folyamatos javulás látható a kiskereskedelmi forgalomban, és élénkül a belföldi turizmus is.

Korábban írtuk

Nagy Márton kiemelte, hogy a foglalkoztatás bővülése mellett az inaktívak számának jelentős csökkenését mutatják az adatok. Hangsúlyozta, hogy a hazai foglalkoztatási ráta jelenleg a hatodik legmagasabb az Európai Unióban, és a kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni azt 2030-ra.

Előadásában ismertette, hogy a lakossági hitelpiac egyértelműen élénkül, és nem a támogatott, hanem a piaci hitelek húzzák a felfutást. Nagy Márton szerint a vállalatoknál is oldódik az óvatosság, de lassabban.

A miniszter kitért az üzemanyagárakra, emlékeztetett, hogy az év elején jelentősen emelkedtek az árak, de a kormány kérése után korrekció történt, és már a régiós átlag alatt vannak a benzin és a gázolaj esetén is.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a magyar exportdinamika visszaesése mögött főként a jármű- és akkumulátor-export visszaesése áll, ami a német, illetve az európai folyamatokhoz kapcsolódik. Az elektromos autózáson múlik, hogy Európa talpra tud-e állni, ez a jövő technológiája – fogalmazott Nagy Márton.