A felek a megbeszélésen áttekintették a belföldi és globális akkumulátorgyártás helyzetét, az innovatív ágazat teljesítményének várható alakulását, különös tekintettel a termelést meghatározó nemzetközi és magyar gazdasági folyamatokra. A tárcavezető a megbeszélésen kiemelte: az export- és beruházásvezérelt magyar gazdaság egyik fontos húzóerejévé az elektromosjármű-gyártási ökoszisztémához kapcsolódó high-tech akkumulátorgyártás lépett elő, az ágazatot a zöld energia tárolásának előtérbe kerülése különösen felértékeli.

Hirdetés

A közlemény szerint Magyarország GDP-arányos exportja az akkumulátorok és akkumulátoralkatrészek terén már most meghaladja az 5 százalékot, amellyel listavezető az uniós országok között. A high-tech akkumulátorgyártás a következő években több mint 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat, így Magyarország a világ 4. legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után. A belföldi gyártási kapacitás elérheti a 250 gigawattórát, amely az európai szükséglet 35 százalékát szolgálhatja ki – tették hozzá.

Nagy Márton az egyeztetésen megismételte, hogy az EU versenyképességének, az európai elektromosautó-ipar fellendítésének és megerősítésének érdekében uniós szintű elektromosjármű-vásárlásösztönző programot szükséges indítani – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk