A Kína és Magyarország közötti hosszú távú stratégiai együttműködés az elmúlt évtizedben egyre intenzívebbé vált – mutat rá a szaktárca. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 75 éves fennállása és a Kína által meghirdetett Egy övezet, egy út kezdeményezéshez való 2015-ös csatlakozás óta a magyar-kínai kapcsolatok folyamatosan mélyülnek.

Hirdetés

Az NGM ismerteti: Kína mára a 6. legjelentősebb befektető Magyarországon a működőtőke-állomány tekintetében. Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Kelet-Közép-Európában, a kínai vállalatok tavaly több mint 7,6 milliárd euró befektetésére vállaltak kötelezettséget. Ez tovább erősíti Magyarország gazdasági híd szerepét a keleti és nyugati tőke, tudás és technológia összekapcsolásában.

A tárcavezető a közlemény szerint hangsúlyozta, Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik. Nem védővámokra és blokkosodásra, hanem együttműködésre és a versenyképesség növelésére van szükség. Ennek érdekében a gazdasági szervezetekkel történő egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – jelezte Nagy Márton.

Korábban írtuk