A tárca közleménye szerint az áprilisi adatok közül figyelemre méltó, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 20,3 százalékkal, a liszté 19,7 százalékkal, a száraztésztáé 12,5 százalékkal, a sajté 9,6 százalékkal, a tejé 9,3 százalékkal, a kenyéré 9,0 százalékkal, a baromfihúsé pedig 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

A háztartási energia 4,5 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 9,2 százalékkal, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb. A tartós fogyasztási cikkekért pedig átlagosan 1,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára, valamint hozzájárul az óvatossági motívum oldódásához és a fogyasztás helyreállásához is.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, az infláció továbbra sem jelent kihívást hazánk gazdasága számára, hiszen az tavalyhoz képest a hetedére rogyott össze. A kormány sikerrel védte meg a magyar vállalkozásokat, munkahelyeket és a családokat köszönhetően az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek, mint az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás – közölte.

Korábban írtuk

A miniszter hozzátette, hogy az alacsony szinten stabilizálódott infláció a reálbérek növekedésén és a fogyasztás fokozatos élénkülésén keresztül hozzájárult a gazdasági növekedés első negyedévben látott újraindulásához.

Az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, azaz idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Ezt a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja – áll a közleményben.

A miniszter megerősítette: a kormány azon dolgozik, hogy a lakosság a mindennapok során is minél erősebben érzékelje az alacsony inflációt és a gazdaság újraindulását, hiszen ez tovább oldhatja a családok óvatossági motívumát, hozzájárulva a fogyasztás további erősödéséhez, így a belgazdasági termelés helyreállásához. Ezt szolgálta az üzemanyagárakba történő kormányzati beavatkozás is, amelynek köszönhetően – az üzemanyagforgalmazók önkéntes vállalásán keresztül – áprilisi csúcsérétékéhez képest a 95-ös benzin árát 34 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 54 forinttal csökkentette a kormány – közölte.