A miniszter szerint a növekedés a júniusban életbe lépett új szankciócsomag hatása lehet, amely többek között megtiltja az orosz LNG átszállítását az EU-ból az unión kívüli országokba – de az uniós országokba történő behozatalát nem.

Hirdetés

Hermans úgy véli, hogy a szankciócsomag miatt valószínűleg a kereskedelmi útvonalak olyan terminálokba helyeződtek át, amelyek elegendő kapacitással rendelkeznek az uniós importhoz, mint például a rotterdami kikötő.

Egyelőre nincs olyan uniós szankciós intézkedés, amely megtiltaná az orosz LNG-importot – írta a miniszter. „Felelősségteljesen csökkenteni akarjuk az orosz gázimportot, ezért ez a fejlemény aggasztó és nem kívánatos. A közös európai megközelítés ebben az esetben kulcsfontosságú” – tette hozzá.

Hermans ezt a kérdést meg szeretné vitatni az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek legközelebbi, október 15-i tanácskozásán. Az Európai Bizottságtól pedig választ vár arra, hogy az EU-tagállamok miként tehetnek célzottan intézkedéseket az orosz LNG-import csökkentése érdekében.

Korábban írtuk