Negyvenötmilliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a kormány döntése értelmében a 45 milliárdot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, további 15 milliárd forintra pedig a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak.

Az államtitkár közölte azt is, hogy további 10 milliárd forinttal emelik a gyógyító-megelőző kasszát.

Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette: szeptemberi végi adatok szerint a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt, amelyből a 30 napnál túli lejárt tartozás 45 milliárd.

Az államtitkár megjegyezte, az adósságrendezés új elemeként is értelmezhető a „hatékonyságot növelő alapra” való pályázati lehetőség. Az intézmények olyan tervezett „csomagokkal” pályázhatnak, amelyek racionalizálja és hatékonyabbá teszi a működésüket.

A pályázatok az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fogja „rangsorolni”, a döntést a miniszter hozza meg, és akiknek befogadták a pályázatát, azzal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni – ismertette az államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, hogy ebben az évben – a tervhez képest – 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a részletekről szólva elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy az ÁEEK kórházfenntartói szerepét megerősítsék. Kiemelte, ezzel a forrással eltűnik a kórházak 30 napon túli lejárt szállítói tartozásállománya.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója a sajtótájékoztatón ismertetése szerint a 15 milliárd forintra történő pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e.

A támogatás célja mindenképpen a betegbiztonságot fokozó, azt javító intézkedés, amely egyben a költséghatékonyságot is támogatja és hosszú távon is fenntartható – mondta a főigazgató, aki hozzátette: a pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján.

Az egészségügyért felelős államtitkár az ütemezést ismertetve elmondta, a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek, a 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak.

MTI