Három lényeges ponton kellett korrigálni a korábbi költségvetési számokat: a hiánycél 3,4-ről 2,9 százalékra, a gazdasági növekedés pedig 3 százalékról 1,2 százalékra módosul 3,9 százalékos inflációs cél tartása mellett. De 6 százalékról 4-re csökken a beruházások bővülése, a fogyasztás pedig a tervezett 2,2 százalék helyett nem haladja meg a 0,3 százalékos szintet – ismertette az újraírt költségvetési számokat a pénzügyminiszter.

Veres János délelőtt az OÉT ülésén még arról beszélt, nem lesz szükség arra, hogy érdemben megnyirbálják a szociális kiadásokat. Délután a kormányülés után azonban már az MR1-Kossuth Rádió kérdésére azt mondta, lesz változás: „A következő évi költségvetésben két olyan tételt nem tudunk január elsejétől biztosítani, ami egyébként az eddigi gyakorlat szerint január elsejétől volt biztosítva. Ez pedig az úgynevezett kiegészítő nyugdíjemelés szeptember elsejétől történő megvalósulását látjuk lehetségesnek ebben a benyújtott költségvetési változatban, és ugyanígy a családi pótléknak a növelését szeptember elsejétől látjuk lehetségesnek”.

A pénzügyminiszter hozzátette: egyik emelés sem lesz visszamenőleges. Veres János szerint az új költségvetési javaslat érdemi kiadáscsökkentéssel tartható lesz. A meglévő tartalékok zárolása mellett több pénz folyik be várhatóan a kasszába a munkaerőpiaci és a technológiai alapok pozitív egyenlegéből. Emellett idén kevesebb uniós támogatást használt fel Magyarország – így nem volt szükség annyi saját forrásra sem.

Jövőre várhatóan a reálbérek sem emelkednek – ezt szintén az OÉT ülésen jelentette be Csizmár Gábor államtitkár. 2009. január elsejétől a keresetek reálértékének megőrzéséhez a keresetek bruttó összegének 4-5 százalékos növekedésére van szükség.

Míg a kormány és a munkaadók szerint szinten tartanák a béreket a bruttó 4-5 százalékos emeléssel, addig a munkavállalók szerint ez bér befagyasztás, amit nem tudnak elfogadni. A szakszervezetek azt is közölték: nem lépnek vissza attól a javaslatuktól, hogy jövőre 80 ezer forintra emelkedjen a minimálbér. A bértágyalásokat október 31-én folytatják.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés tervezete egy gigantikus megszorító csomag első része. A legnagyobb ellenzéki párt közleményében az áll, hogy a kormány elveszi a nyugdíjasoktól a korrekció alapján nekik járó pénzt, a családoktól pedig a pótlék emelését.

(MR)