Az újabb készenléti hitelre azért lenne szükség, hogy a gazdaság fejlődését beindítani szándékozó Magyarország továbbra se legyen kiszolgáltatva a nemzetközi pénzpiacok hangulati hullámzásainak – Matolcsy György szándékai szerint optimális esetben le sem hívnánk a hitelt.

Az IMF és a Fidesz-kormány közötti tárgyalásoknak már eleve rossz szájízt kölcsönzött, hogy a Valutaalap nehezményezte: kormányunk kész tények elé állította őket. A szervezet soknak tartotta a magyarországi bankadó mértékét, végül azonban az idei évre elfogadták a 200 milliárdos tételt. Jövőre azonban, hangsúlyozták, sokkal kisebb adót tartanának kívánatosnak.

A washingtoni tárgyalódelegáció szintén nehezményezte, hogy a kormány a társasági adó csökkentése mellett döntött – szerintük ennél fontosabb lett volna a foglalkoztatás terheinek mérséklése, főleg, hogy ezt a 2008-as IMF-kölcsön feltételeként is vállalta az ország.

Ennél is komolyabb nézeteltérést okozott azonban, hogy 2011-re az IMF ragaszkodott a konvergenciaprogramban előirányzott 2,8 százalékos államháztartási deficithez. A Fidesz viszont szerette volna az ideihez hasonló, 4 százalék körüli szinten tartani a hiányt. A bankadó visszanyesésével már utóbbi is nehezen tarthatónak látszik, főleg, hogy Orbán 29 pontja szerint jövőre a személyi jövedelemadó-csökkentését is végre kellene hajtania a kormánynak. A Költségvetési Tanács számításai szerint a miniszterelnök által bejelentett 29 pontos adócsomag idén 83 milliárd forint pluszt hoz a költségvetésnek, jövőre azonban már 12 milliárdos mínusszal számolnak.

A Nemzetközi Valutaalap egyelőre felfüggesztette a Magyarországgal folytatott tárgyalásokat, azokat majd akkor kívánják folytatni, amikor a magyar kormánynak már átgondoltabb képe lesz a 2011-es költségvetésről. Amennyiben a kormány elfogadja a valutaalap feltételeit, legalább 300-400 milliárd forintos megszorító csomagot kell életbe léptetnie.