A Diákhitel Központ szóvivője emlékeztetett: a jogszabály szerint féléves kamatperiódusokban kell megállapítani a kamat mértékét. Az emelkedés minimális mértékben hosszabbíthatja csak meg a törlesztési futamidőt – tette hozzá Őri András.

A kamat mértékét döntően az határozza meg, hogy a Diákhitel Központ mennyiért tudott pénzhez jutni, hitelezési tevékenységéhez forrást szerezni a folyamatos mozgásban lévő, jelenleg éppen dráguló pénzpiacon – közölte Őri András.

Kifejtette: a speciális törlesztési feltételeknek köszönhetően a kamat változása nem növeli meg a havi törlesztőrészlet összegét, mivel az továbbra is kizárólag a jövedelemhez igazodik. Nem kell tartani szigorodó hitelbírálattól sem, mivel a diákhitel esetében ilyen továbbra sincs. Alanyi jogon juthat diákhitelhez minden hazai felsőoktatási intézmény 40 év alatti hallgatója.

Nem változik a felvehető összeg sem. Továbbra is havi 40, 30, 25, 21 illetve 15 ezer forintos összeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, csak a költségtérítésesek kérhetnek ennél többet, havi 50 ezer forintot.

(InfoRádió)